BEĆKOVIĆ OPEVAO KUSTURICU: Ubij me, Srbin sam!
Foto: Marina Lopicic

BEĆKOVIĆ OPEVAO KUSTURICU: Ubij me, Srbin sam!

Pop kultura -
Bećković na promociji Kusturičine knjige „Sto jada“ autoru posvetio stihove koji ga najbolje opisuju

Novo delo!Zašto si Srbin?Da me ubiješ, ne znam!Ako ne znaš, nemoj ni da budeš.Ubij me, hoću!Ovako je Matija Bećković opevao Emira Kusturicu. U četiri stiha. Na promociji Kustine nove knjige „Sto jada“ umesto recenzije profesor je dobio pesmu. I to ne bilo kakvu. A i ne od bilo koga.Kusturica je u svom izlaganju o delu istakao da je radnja smeštena u sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka. Vreme koje je prohujalo s Josipom Brozom.- Štivo je posebno interesantno za Srbiju jer ona danas živi kraj te Titove epohe. U vremenu koje opisujem živeli smo u porodicama u kojima je majka sanjala da sazna kolika je očeva plata i čitava porodična igra bila je u tome da ga ne naljuti i obično nisu uspevali u tome - rekao je autor i dodao:- Kad sam bio klinac, hteo sam da budem parkar (radnik na održavanju parkova), pa mi je velika želja bila da budem smećar. Najviše mi se sviđalo kad onaj radnik zazviždi kad je utovaren kontejner i onako ponosno digne ruku i pomeri se kamion, ono čudo, i krene ili napred, ili nazad. To me je fasciniralo. I gle sudbine, ispostavilo se da mi se dečji san ostvario na Mokroj gori, koja je jedna od retkih teritorija u Srbiji gde nema smeća i onih raznobojnih kesa koje krase grmlje.Postoji jedna rečenica iz koje je sva Emirova kreativnost nastajala.- Majka mi je oduvek na sve što sam hteo govorila: „Što će to tebi?“ Odgovor nikad nije stigao na adresu kojoj je poslato to pitanje.(M. K. V.)

Kusta potpisivao knjige brojnim poklonicima njegovog rada
Kusta potpisivao knjige brojnim poklonicima njegovog rada

Monika Beluči
Monika Beluči

Hoću u penziju!Kusturica je rekao da posle emisije kod Olje Bećković, u kojoj gostuje u nedelju, želi da se povuče iz medija.- Došlo je vreme da se javno penzionišem. Prestaću da komuniciram sa onima koji prenose informacije... Povući ću se potpuno u ilegalu i radiću posao izvan dometa kamera i novinskih stubaca - poručio je Kusturica, koji se 15. juna seli u Trebinje, gde počinje da snima film s Monikom Beluči.

Monika brzo vari!Pitali smo Emira da li se oseća krivim što je Monika Beluči posle posete Drvengradu zbog srpskih specijaliteta kojima ju je ugostio morala na dijetu:- To ste vi novinari izmislili. Nije ona ništa. Ona nikad u životu nikakvu dijetu nije držala. Ima prirodno jak metabolizam, koji to što pojede svari. Brzo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track