POEZIJA RETKE LEPOTE: Desankina nagrada Milanu Đorđeviću
Foto: Tanjug

POEZIJA RETKE LEPOTE: Desankina nagrada Milanu Đorđeviću

Pop kultura -
Đorđević peva o životu i smrti, ljubavi, prijateljstvu, usamljenosti, stvaralaštvu, prirodi, gradskom životu negujući moderan pesnički izraz, često se služeći ironijom i sarkazmom, rekla je predsednik žirija Radmila Lazić

BRANKOVINA - U Brankovini, kod Valjeva, danas je beogradskom pesniku Milanu Đorđeviću uručena pesnička nagrada Desanka Maksimović. Nagradu je uručio upravnik Desankine fondacije Staniša Tutnjević, a obrazložila ju je predsednica žirija, pesnikinja Radmila Lazić.

Ona je istakla da se "posebnost pesničke reči Đorđevića ogleda u čulnom, gotovo telesnom doživljaju sveta i koloristički raznolikoj fascinaciji prirodom kao izvorištem života i lepote".

"Đorđević peva o životu i smrti, ljubavi, prijateljstvu, usamljenosti, stvaralaštvu, prirodi, gradskom životu negujući moderan pesnički izraz, često se služeći ironijom i sarkazmom.To je poezija retke lepote, očovečenja u čemu nalazimo bliskost sa poezijom Desanke Maksimović", dodala je Lazićeva, koja je Desankinu nagradu dobila 2003. godine.

Milan Đorđević (59) je pesnik, kritičar, esejista, pripovedač, romansijer i prevodilac sa engleskog, slovenačkog i francuskog jezika. Poezija mu je prevođena na engleski, nemački, slovački, rumunski, portugalski, poljski i slovenački jezik, a proza na mađarski, slovenački i makedonski jezik. Dobitnik je nagrada Vasko Popa (2005), Dis (2007), Branko Miljković (2009), kao i nagradu Istok - Zapad (za roman Ruševina).

Pesnička nagrada Desanka Maksimović za celokupno pesničko delo i doprinos srpskoj poeziji dodeljuje se 16. maja, na rođendan znamenite srpske pesnikinje (1898-1993), od 1994. godine, a prvi dobitnik bio je Ljubomir Simović. Tradicionalnu nagradu na pesničkom konkursu za srednjoškolce sinoć je u Valjevskoj gimnaziji, školi koju je i Desanka pohađala, dobila zaječarska gimnazijalka Nina Petrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track