Najnovije vesti

SKANDAL: Lavrov izribao Azejrbedžan zbog Eurosonga!
Foto: REUTERS

Međunarodni incident

SKANDAL: Lavrov izribao Azejrbedžan zbog Eurosonga!

Pop kultura
19:24h
Ruski šef diplomatije oštro protestovao jer njihova predstavnica na Evroviziji Dina Garipova u finalu nije dobila ni poen od Azejrbedžana. U Bakuu ozbiljno shvatili primedbu i odmah otvorili istragu

Međunarodni skandal!Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, tokom posete Azejrbedžanu, oštro je zamerio svom kolegi Elmaru Mamađarovu jer Rusija nije dobila nijedan poen na takmičenju na "Pesmi Evrovizije“! Lavrov je ceo slučaj nazvao nečuvenim incidentom!Šef ruske diplomatije se sastao sa Elmarom Mamađarovom, ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana, kako bi se informisao o toku istrage o tome zašto na nedavnom takmičenju za „Pesmu Evrovizije" Azerbejdžan nije dodelio poene Rusiji. Mamađarov je rekao da su operateri mobilne telefonije u Azerbejdžanu naveli da je ruska predstavnica Dina Garipova u finalu „Evrosonga", održanom u subotu u švedskom gradu Malmeu, po glasovima gledalaca osvojila drugo mesto, na osnovu čega joj je sledovalo 10 poena od Azerbejdžana.

Azerbejdžan, međutim, nije dao nijedan glas Rusiji. Lavrov je to nazvao „nečuvenim incidentom", naglasivši da su ti poeni ukradeni Garipovoj.Ruska predstavnica je završila na petom mestu, 17 poena iza četvoroplasirane Norveške, te tako azerbejdžanskih 10 bodova ne bi promenilo poredak na tabeli. „Pesma Evrovizije" je poslednjih desetak godina veoma popularna u Rusiji koja je pobedu Dime Bilana na tom evropskom takmičenju 2008. godine doživela kao nacionalni trijumf.U takmičenju za „Pesmu Evrovizije", glasovi koje prikupe nacionalni operateri mobilne telefonije dostavljaju se centralnoj televizijskoj stanici koja ih zatim preračunava i saopštava poene tokom TV-prenosa glasanja na kraju finalne večeri takmičenja. Azerbejdžanska televizija je ranije izrazila žaljenje zbog „gubitka glasova", ali nije objasnila šta se desilo. Mamađarov je rekao da zvaničnici njegove zemlje to istražuju. Nije poznato gde se mogla dogoditi greška ili manipulacija glasovima.Ambasador Azerbejdžana u Moskvi Polad Bulbuloglu rekao je za rusku televiziju da je "nemoguće" da Garipova nije dobila nijedan poen od njegove zemlje. Rusija je u subotnjem takmičenju Azerbejdžanu dala najvišu ocenu, od 12 poena.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Pesma Dine Garipove

http://www.youtube.com/watch?v=W3dT2QpteWI

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...