Završeno Disovo proleće

Jubilarno pedeseto

Završeno Disovo proleće

Pop kultura -
Krunu na ovogodišnje proleće stavili su svojim prisustvom 15 živih laureata koji su kazivali stihove

ČAČAK - Svečanom akademijom i uručenjem plaketa laureatima, u Domu kulture u Čačku u petak uveče je završeno jubilarno, 50. Disovo proleće, književna manifestacija posvećena stvaralaštvu velikana srpske poezije Vladislavu Petkoviću Disu.

Direktor Gradske biblioteke, koja nosi ime velikog pesnika, Danica Otašević naglasila je, u pozdravnoj reči gostima, da je brojna publika od 5. marta do sinoć uživala u nizu kulturnih sadržaja, a da su krunu na ovogodišnje Disovo proleće stavili svojim prisustvom 15 živih laureata koji su kazivali stihove.

"Pod zaštitom stiha, sa očima izvan svakog zla, kako je i nazvano ovo veče, u našem gradu već pola veka traje ova manifestacija na koju smo ponosni", kazala je Otašević Tanjugu.

Dis se zlatnim slovima upisao i istoriju naše književnosti i gotovo da ne postoji čovek koji ne zna kakva ga je sudbina zadesila, smatra ona.Podsetila je da je ove godine počasna Disova plaketa dodeljena piscu Peteru Handkeu, izrazivši zadovoljstvo što je i on bio gost svečanosti posvećenih jednom od velikana srpske poezije.

Prema rečima akademika Matije Bećkovića, jednog od laureata, ovo je proleće svih velikana koji potiču iz čačanskog kraja, a Dis je zbirno ime za sve umetnike čačanskog kraja."Borhes je rekao da 100 nije broj, već znak za beskrajno i većeg broja od tog nema, a pola od beskraja traje Disovo proleće", rekao je Bećković Tanjugu ističući da su se gotovo svi posleratni pesnici u tom "Partenonu" uzdizali.

Ovo je proleće i Rastka Petrovića, Nadežde Petrović, Branka V.Radičevića, Brane Petrovića i mnogih drugih, rekao je on.Manifestacija Disovo proleće nema čega da se postidi, niti da se menja, niti da prestane, jer, kako kaže Bećković, ona stoji na tvrdom postolju, i svojom tradicijom obavezuje i garantuje budućnost.

"Disovo proleće priziva i nerođene pesnike da se upišu u taj rodoslov", ističe on.Na pitanje da li su poezija i kultura na marginama društva, Bećković je odgovorio da su sklonjene i predstavljaju "neku vrstu luksuza".

"Čini se da se i država odrekla kulture, a oni koji pišu nisu obavešteni o tome, pa ne znam kako se usuđuju da se time i bave", kaže on.Međutim, naglašava akademik, poezija ima svoj život, kao što ga ima i jezik, a čitaoci i ljubitelji pisane reči nisu je izdali.

Vladislav Petković Dis rođen je 10. marta 1880. godine u selu Zablaću kod Čačka. Zbirku pesama "Utopljene duše" objavio je 1911, a dve godine kasnije knjigu rodoljubive poezije "Mi čekamo cara".Brod "Italija" na kome je Dis putovao iz Francuske na Krf torpedovan je u zoru 17. maja 1917. godine. U talasima Jonskog mora, u plavoj grobnici smrti, ostao je zauvek "pesnik utopljenih duša".

Prvo Disovo proleće organizovano je 13. aprila 1964. godine, a Disova nagrada predstavlja krunu poetskog opusa jednog stvaraoca. Organizatori 50. Disovog proleća su Gradska biblioteka i Odbor, a pokrovitelji Grad Čačak i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track