SPEKTAKL ZA ISTORIJU: Izveden Konstantinus Magnus
Foto: Damir Dervisagic

Na letnjoj sceni niške tvrđave

SPEKTAKL ZA ISTORIJU: Izveden Konstantinus Magnus

Pop kultura -
U multimedijalnom komadu Aleksandra Sanje Ilića uživali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica, koji su bili gosti gradonačelnika Niša Zorana Perišića
1 / 5 Foto: Damir Dervisagic

Dočarano vreme iz 313. godine.U okviru državnog programa obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, Tomislav Nikolić u pratnji supruge Dragice u ponedeljak veče posetio je Niš. Predsednik Srbije bio je gost gradonačelnika Zorana Perišića i prisustvovao je premijernom izvođenju multimedijalnog spektakla Aleksandra Sanje Ilića „Konstantinus Magnus“ na Letnjoj pozornici Niške tvrđave, uz učešće baleta, orkestra i hora Narodnog pozorišta u Beogradu, te primadone Suzane Šuvaković Savić i etno-pevača.Rimski ratniciOvaj epski spektakl podeljen je na 15 celina, u kojima se kroz muziku i pokret obrađuju razni aspekti života cara Konstantina Velikog. Koreografiju je radio Edvard Klug, a u glavnim ulogama nastupili su solisti baletskog ansambla Dejan Kolarov, Igor Pastor, Sanja Ninković i Ivana Savić.Predsednika i prvu damu ispred tvrđave dočekali su rimski ratnici, a okupljenim predstavnicima medija obradio se prvi čovek grada.Turska podrška- Drago mi je što se u Nišu nastavlja veliko obeležavanje jubileja. Ovo je nešto po čemu ćemo pamtiti godinu koja je pred nama - rekao je Perišić.Sanja Ilić, koji ovaj projekat smatra krunom svoje karijere, na melodijama za „Konstantin Magnus“ radio je tri godine, a orkestrom Narodnog pozorišta dirigovao je Aleksandar Sedlar. Pored Ilića i njegove Balkanike, kao solisti nastupili su Danica Krstić, Nevena Paripović, Marija Bjelanović, Snežana Spasić, Dragan Đorđević (violončelo), Tamara Savić (električno violončelo).Spektakl košta 17,2 miliona dinara, a domaćin i pokrovitelj manifestacije u Nišu je ambasador Republike Turske Mehmet Kemal Bozaj.- Srbija i Turska imaju zajedničku istoriju i dobre odnose. Tolerancija i međusobno razumevanje danas su svetu potrebni više nego ikada. Ovaj kulturni događaj je most koji će nas spojiti - istakao je ambasador Turske.Pre manifestacije u okviru obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, čime je proglašen kraj verskih progona u Rimskom carstvu, u Nišu je održana carska povorka, a oko Tvrđave stajali su rimski vojnici koji su fanfarama i bakljama dočarali period Rimskog carstva. Rodni grad čuvenog vladara danas slavi slavu Svetog Konstantina i carice Jelene. Malo je poznato da je Konstantin sazvao Prvi vaseljenski sabor.

Otkazao nastupNemanja Radulović, rođeni Nišlija i svetski poznati violinista, nastup je morao da gleda iz publike.- Morao sam samo sat vremena pre početka da odustanem od učešća. Ugovor mi ne dozvoljava da nastupam na koncertima koji se prenose uživo. Veoma mi je žao - rekao je Radulović za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track