BARTON O SUTJESCI: Nisam podnosio Krugera!

BARTON O SUTJESCI: Nisam podnosio Krugera!

Pop kultura -
Ričard Barton otkrio je u svom dnevniku da je pored njega u filmu Sutjeska trebalo da glumi i nemačka zvezda Hardi Kruger

Dnevnici Ričarda Bartona, knjiga koja već gotovo godinu dana ne prestaje da intrigira javnost, otkriva nam malo poznatu činjenicu, da je u partizanskom spektaklu “Sutjeska” uz velikog engleskog glumca, koji je glumio Josipa Broza Tita, trebalo da nastupi i Hardi Kruger, nemačka zvezda međunarodne reputacije.

Barton opisuje kako su se Elizabeta Tejlor i on najpre neformalno družili s Krugerom, njegovom tadašnjom suprugom i njihovo dvoje dece i neizbežnom dadiljom, ali teško da je među njima planulo posebno prijateljstvo, jer glumac bračni par smatra “vrlo nemačkim, vrlo ozbiljnim i odlučno intelektualnim”.

Kasnije je ironičan prema Krugeru, dok su zajedno raspravljali treba li Liz da prihvati u “Sutjesci” malu ulogu bolničarke koja ostaje bez nogu. Od 214 stranica scenarija taj se lik spominjao na samo njih 14. Kruger se držao načela Stanislavskog, po kome nema malih uloga, ima samo velikih i malih glumaca, no Liz i Barton očigledno su takvo shvatanje smatrali smešnim.

Barton potom komentariše da je Kruger ljubomoran na njegov “crveni tepih” medijski tretman. Imao je zbog toga ružan ispad, po Bartonu, svi se uokolo žale da tipično teutonski zlostavlja bespomoćne kao što su konobari, a napao je i scenaristu Volfa Mankovica, tražeći od njega da mu proširi ulogu. Mankowitz mu je objasnio da njegov posao nije dorada scenarija, on je samo trebalo da prevede na engleski, na što je usledila razmena uvreda: “Ti si glupan”. “A ti su nacistički Tab Hanter”.

Munje su sevale i na glumačkom festivalu u Nišu. Bartonovi su očigledno bili zvezde festivala, ali je Nemac zauzimao smešne poze kako bi privukao pažnju fotoreportera. Sada se već nisu podnosili, Kruger je izbegavao i da ih pogleda, a po sudu Elizabete on nije imao šanse da dobije tu bitku.

Barton ga spominje još samo jednom, žaleći se da “Teški Luger”, kako ga naziva, satima kasni na snimanje, i posle se Kruger više ne spominje, ali ga ne nalazimo ni u “Sutjesci”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track