KULTURNA REKONSTRUKCIJA: Savić umesto Petkovića?
Foto: Dragan Kadic

Smena u Ministarstvu kulture

KULTURNA REKONSTRUKCIJA: Savić umesto Petkovića?

Pop kultura -
Promene Posle protesta umetnika na Trgu republike pojavila se informacija da će sadašnji upravnik Narodnog pozorišta postati ministar

Čeka ga vrelo leto.Ministar kulture Bratislav Petković biće prva žrtva najavljene rekonstrukcije vlade, saznaje Kurir. Posle protesta na Trgu republike održanog u subotu povodom uništavanja kulture, pojavila se informacija da će doći do smene na čelu Ministarstva kulture i informisanja. Okupljeni nisu uputili nijedan konkretan zahtev, ali se uveliko spominje ime Dejana Savića, koji bi trebalo da sedne u vruću fotelju.Prvi magistar- Uveliko se spominje da će ministar postati Dejan Savić, sadašnji upravnik Narodnog pozorišta, a njegov naslednik će, gotovo je izvesno, biti Aleksandar Ilić, solista baleta i koreograf - naglašava naš izvor, izuzetno dobro upućen u aktuelna dešavanja u kulturi.S Dejanom Savićem nismo uspeli da se čujemo jer je, kako nam je rečeno u Narodnom pozorištu, na važnom sastanku i obraćanje medijima zakazao je za sredu.Kandidat za novog ministra ima zavidnu biografiju. Diplomirao je dirigovanje na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a stekao zvanje magistra dirigovanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao prvi u istoriji ove visokoškolske ustanove. Nastupao je u Grčkoj, Izraelu, Bugarskoj, Holandiji, Nemačkoj, Rumuniji, Irskoj, Rusiji, SAD, Italiji, Austriji, Švajcarskoj i Španiji, kao i s mnogim uglednim orkestrima iz Evrope, te simfonijskim orkestrom Blumingdejl u Njujorku. Dirigovao po svetuDirigovao je takođe koncert s Velikim simfonijskim orkestrom Bugarskog nacionalnog radija u okviru serije Atina - Beograd - Sofija u najprestižnijoj sofijskoj dvorani Bulgarija. Za svoja umetnička dostignuća primio je brojne nagrade i priznanja. Govori i piše engleski, francuski, nemački, italijanski i ruski jezik.Bratislav Petković je srpski reditelj, dramski pisac, pozorišni reditelj i političar. Aktuelni je ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije. Osnivač i direktor je Muzeja automobila i pozorišta Moderna garaža u Beogradu.

Ministarstvo bez komentaraU Ministarstvu kulture niko nije bio raspoložen da komentariše najavljenu smenu, o kojoj je Kurir prvi pisao još 2. juna, ali tada bez imena osobe koja bi Petkovića zamenila.- Naš je običaj da takve stvari ne komentarišemo - rekli su nam u službi za odnose s javnošću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track