Andrićgrad obeležava drugu godišnjicu izgradnje

Andrićgrad obeležava drugu godišnjicu izgradnje

Pop kultura -
Uoči otvaranja, Andrićgrad je posetilo više od 1.600 studentata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a prisustvovao je i proslavljeni reditelj i idejni tvorac projekta Andrićgrad Emir Kustirica

Svetom arhijerejskom liturgijom u novoizgrađenom hramu posvećenom caru Lazaru i kosovskim mučenicima, u Andrićradu je započela svečanost povodom druge godišnjice izgradnje tog grada.

Liturgiju je služio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije rekavši u besedi da će taj hram biti "saborna crkva ovog divnog grada i svedočanstvo da ovde ima Lazarevih Srba i hrišćana".

Hram, koji je izgrađen za samo dva meseca, on je nazvao "višegradskim Dečanima". Hram u Andrićgradu visok je sa kupolom i krstom 26 metara i dominira nad drugim objektima u gradu od kamena. Smešten je na novoizgrađenom Trgu Njegoša na ušću Rzava u reku Drinu.

Prema rečima vladike Grigorija, sloboda je za Srbe ili vidovdanska ili je nema, a do nje se dolazi "samo Lazarevim, kosovskim putem". U hramu je za vreme Svete arhijerejske liturgije izložena i Port Arturska ikona Bogorodice, koju su u Višegrad iz Rusije doneli članovi porodica poginulih ruskih dobrovoljaca.

Danas će, kako je najavljeno, biti otvoren i Andrićev institut.Uoči otvaranja, Andrićgrad je posetilo više od 1.600 studentata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a proslavljeni reditelj i idejni tvorac projekta Andrićgrad Emir Kustirica je tom prilikom poručio da će ovaj grad, otvaranjem Andrićevog instituta i kasnije Univerziteta lepih umetnosti, postati i obrazovni, naučni i univerzitetski centar Republike Srpske.

"Kapije Andrićgrada, vrata Andrićevog instituta, koji ćemo otvoriti na Vidovdan, kao i vrata budućeg Univerziteta lepih umetnosti za njih, kao i za sve članove akademske zajednice u Srpskoj, uvek će biti otvorena", rekao je Kusturica za sajt Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tvorac Andrićgrada naglasio je da je njegovo životno delo, renesansni kameni grad na Drini, zamišljen da na jednom mestu okupi i spoji istoriju i budućnost.Obeležavanju druge godišnjice početka gradnje Andrićgrada, kako se očekuje, prisustvovaće predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri i ličnosti iz kulturnog i javnog života Srpske i Srbije.

Inače, na novootvorenom Trgu Njegoša u Andrićgradu sinoć je održan koncert beogradske grupe Van Gog, kome je prisustvovalo oko 3.000 ljudi, a u prostorijama bisokopa "Doli Bel" promovisana su izdanja Akademije nauka i umetnosti RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track