Izložba Teslin čudesni svet elektriciteta u Njujorku

Izložba Teslin čudesni svet elektriciteta u Njujorku

Pop kultura -
Izložba će biti otvorena na dan rođenja Nikole Tesle, 10. jula, a realizuje se u saradnji sa njujorškim muzejom i uz podršku Skupštine grada Beograda i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku

BEOGRAD - Izložba Muzeja Nikole Tesle - "Teslin čudesni svet elektriciteta" gostovaće od 10. jula do 20. oktobra u njujorškom Holu nauke u Kvinsu, najavio je danas muzej.

Izložba će biti otvorena na dan rođenja Nikole Tesle, 10. jula, a realizuje se u saradnji sa njujorškim muzejom i uz podršku Skupštine grada Beograda i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

Posle više od 100 izložbenih postavki, održanih u poslednjih nekoliko godina u preko 20 zemalja na četiri kontinenta, ova izložba prvi put gostuje u Njujorku, gradu u kome je veliki naučnik, inženjer i pronalazač proveo gotovo šest punih decenija i ostvario sva svoja otkrića i izume koji su promenili tehnološku sliku 20. veka.

Na izložbi, povodom 70 godina od Tesline smrti, biće prikazani najznačajniji detalji iz života genijalnog srpsko-američkog naučnika, brojni interaktivni modeli njegovih najvažnijih izuma koji predstavljaju osnovu druge industrijske revolucije, kao i niz pronalazaka kojima je načinio pionirske korake u domenu radija, visokofrekventnih struja, daljinskog upravljanja i bežičnih komunikacija, bez kojih se svakodnevica na početku 21. veka ne može zamisliti.

Na svečanom otvaranju govoriće generalni konzul Republike Srbije u Njujorku Mirjana Živković, direktor Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković i predsednik i izvršni direktor Hola nauke dr Margaret Hani, a poseban govor o Tesli održaće princ Aleksandar II Karađorđević.

O delu i bogatom nasleđu velikog naučnika govoriće predstavnici "Tesline naučne fondacije" iz Filadelfije - predsednik Nikola Lončar i izvršni direktor Marina Švabić, zatim predsednik "Teslinog memorijalnog društva" iz Njujorka dr Ljubo Vujović i predsednica "Teslinog naučnog centra na Vordenklifu" Džejn Alkorn, čija je organizacija nedavno uspela da otkupi Teslinu poslednju sačuvanu laboratoriju na Long Ajlendu i započne projekat njene obnove.

Hol nauke (NYSCI) u njujorškom Kvinsu, osnovan 1964. godine, vremenom je prerastao u muzej prepoznatljiv po interaktivnom i kreativnom pristupu najnovijim saznanjima iz domena različitih naučnih disciplina, koji godišnje obiđe više od pola miliona posetilaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track