DŽONI ŠTULIĆ: Srećan sam kad ne vidim ne čujem i ne znam

Progovorio

DŽONI ŠTULIĆ: Srećan sam kad ne vidim ne čujem i ne znam

Pop kultura -
Povodom dešavanja na političkoj sceni u Srbiji i Hrvatskoj rekao je da mu vesti izazivaju grozno raspoloženje i duševnu bol, pa je "sretan da ne vidi, niti čuje, niti zna"

BEOGRAD - Proslavljeni muzičar iz Zagreba Branimir Džoni Štulić, koji od početka 90-ih živi u Holandiji, demantovao je tvrdnje da planira koncert u Beogradu, a nije spreman ni da prihvati ponudu da dobije srpski pasoš.

"Ponekad neko zove da hoće da radi. Ja ne mogu objasniti da to nije "s uštapa na uštap", razumete. Pogotovo ako čovek ima ime, ne može se sramotiti", rekao je Štulić, dodajući da je organizacija koncerata danas poput fabrike, a da je on uvek radio skromno.

"Ja sam se držao do 600 ljudi, to je meni dovoljno da se pokrijem i koncert da se čuje, ma pristojno! To se tada i moglo. Jer da sam se oslanjao na velike organizacije, možda bih mogao godišnje svirati 10 koncerata, ali ja se nikada nisam bavio muzikom zbog toga. Meni je to bila igra, kao utakmica, i ja sam uvek govorio da jedva čekam da počne", izjavio je on.

Na pitanje da li će prihvatiti ponudu premijera Ivice Dačića da uzme pasoš Srbije, odgovorio je da je "to sve vrlo lepo", ali da je on rođenjem već imao jedan pasoš.

"To je isto kao kada te tata i mama naprave i onda se oni razvedu i može sa jednim i drugim ili bez jednog i drugog, ali ja ne mogu ići po svetu i tražiti novog tatu i mamu. Nisam ja vezan, nemam ja nikakav, kako se to kaže - kompleks, nego naprosto... bilo, pa prošlo", objasnio je lider nekadašnje grupe "Azra".

Povodom dešavanja na političkoj sceni u Srbiji i Hrvatskoj rekao je da mu vesti izazivaju grozno raspoloženje i duševnu bol, pa je "sretan da ne vidi, niti čuje, niti zna".

Štulić je ponovo u fokusu javnosti zbog tužbe protiv izdavača "Plato Buks" zbog kršenja autorskih prava i obaveza iz ugovora iz 2010. godine o ekskluzivnom otkupu 1.000 kompleta po 14 knjiga i dva nosača zvuka.

On je ponovio tvrdnju da je "Plato" prodao ugovorenu količinu i zatim bez njegove dozvole nastavio da štampa knjige i nosače zvuka i prodaje ih u zemlji i inostranstvu.

Reč je o Štulićevim prevodima antičke književnosti, tekstovima pesama njegove grupe "Azra", autobiografiji s komentarima i knjizi nastaloj od novinskih tekstova.

Štulić je zamerio i hrvatskom muzičkom izdavaču "Siti records" koji objavljuje kompilacije njegove muzike.

"Ne radi se tu o novcu - to je moje vlasništvo i to je meni ukradeno, ekspoatiše se, oteto je i niko se ne obazire na to", ukazao je on, ali i naveo da je do početka 90-ih prodao milion albuma i da se tu okrenulo bruto 25 miliona tadašnjih maraka.

Na pitanje da li će podneti tužbu, odgovorio je da "čovek ne može da nađe advokata u Hrvatskoj".

"Oni se svi drže zajedno. Ne samo da su naštimavali zakone po sebi nego čovek ne može do suda da dođe", izjavio je Štulić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track