Nikita Mihalkov otvara Palićki festival

Nikita Mihalkov otvara Palićki festival

Pop kultura -
Laureatima Mihalkovu i Kusturici nagradu će uručiti direktor festivala Radoslav Zelenović

BEOGRAD - Jubilarno, 20. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano će otvoriti u subotu, 13. jula na Letnjoj pozornici na Paliću proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov, najavili su danas organizatori festivala.

Mihalkov je, uz jednog od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emira Kusturicu, ovogodišnji dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Ovom prilikom laureatima Mihalkovu i Kusturici nagradu će uručiti direktor festivala Radoslav Zelenović. Na početku svečane ceremonije biće prikazan kratki film "Vrata večnosti" (The Fate of Eternity) snimljen povodom 20 godina postojanja festivala.

Film je režirao Sabolč Tolnai koji je napisao i scenario, muziku potpisuje Dragan Đurić, a za montažu i animaciju bio je zadužen Darko Maletin. Goste i publiku pozdraviće gradonačelnik Subotice Modest Dulić, koji će uručiti plakete za izuzetan doprinos razvoju i promociji Festivala u prethodnih 20 godina koje zaslužnim ličnostima dodeljuje Grad Subotica.

Plakete će dobiti Radoslav Zelenović, Milena Dravić, Branislav Lečić, Mira Banjac, Nebojša Popović, Vitomir Simurdić i drugi, a među 20 dobitinika je i novinar Zorica Dimitrijević.

Prisutnima će se obratiti i ministar kulture Srbije Bratislav Petković i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić. Tokom ceremonije biće predstavljen žiri festivala kojim predsedava čuveni srpski reditelj Srđan Dragojević.

Pored njega u žiriju su Ashley Horner (producent iz Velike Britanije), Nurgul Yesilcay (poznata turska glumica), Marketa Hodouskova (CICAE član saveta iz Češke) i Pamela Pianeža (kritičarka iz Francuske). Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, kao i Specijalna nagrada žirija.

Međunarodni žiri kritike, koji će se takođe predstaviti publici, činiće ove godine Carmen Gray (filmska kritičarka i urednica magazina "Dazed & Confused" iz Engleske), Irena Bilić (filmska kritičarka i direktorka festivala L"Europe autour de l"Europe iz Francuske) i Kristina Đuković (filmska kritičarka iz Srbije). Taj žiri kritike će dodeliti nagradu za najbolji film iz programa "Paralele i sudari".

Festival evropskog filma Palić biće održan od 13. do 19. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, sa više od 90 filmova u 11 programskih celina.

Evropska filmska akademija (EFA) odlučila je da ove godine susrete filmskih stvaralaca iz cele Evrope poznate kao "A Sunday in the Country" organizuje u saradnji sa Festivalom evropskog filma Palić, a jedan od prisutnih biće i čuveni irski reditelj Džim Šeridan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track