Mirjana Karanović: Da sam malo mlađa, pobegla bih iz Srbije
Foto: Aleksandar Jovanovic

Glumica se oglasila preko bloga

Mirjana Karanović: Da sam malo mlađa, pobegla bih iz Srbije

Pop kultura -
Mi ne volimo darovite ljude, ovde se takvi ruše. Kako da se porediš sa darovitima, a da stalno gledaš koliko si nedarovit. To je toliko prosto

Otvorila napaćenu umetničku dušu.Mirjana Karanović objavila je više blogova na internetu, a nama je zapao za oko poslednji, u kojem redovni profesor glume i dekan Akademije umetnosti piše o položaju umetnika, životu u Srbiji i stanju u obrazovanju. Mi vam prenosimo samo neke od njenih misli.- Na delu je stvaranje beskrupuloznog društva, u kojem su jedini kriterijumi lični i materijalni interesi, u kojem ima mesta samo za velike - a mi smo sitna riba. Kao kad ajkule i kitovi otvore usta i prolete kroz jato, pa ko živ, ko mrtav! Takvi smo i mi danas - ko živ, ko mrtav.Kritika nema efekta- Mnogi su devedesetih ćutali zbog straha, a sad mnogi ćute jer prosto nemaju šta da kažu. Tad, kad sam bila jedna od onih koji su pričali nešto što se nije „smelo“, nije bilo poželjno pričati, imali smo, zapravo, emociju, strast, nekako smo postojali kao ljudi. Tad se vlast nije kritikovala, barem ne javno, a danas se vlast kritikuje na sve strane, a od toga nema nikakvog efekta.Partijska selekcija- Na sceni nije negativna, nego partijska selekcija, selekcija moćnika, onih koji su na mestima s kojih mogu sve. U takvoj selekciji ponekad ima i sposobnih ljudi, ali to, generalno, znači da nema prostora za ljude koji su van krugova moći i van stranaka. Nezavisni, ničiji, nemaju veliku šansu - za funkcije i velike karijere biraju se pripadnici moćnih klanova. Srbija ne voli darovite- Da sad imam 20 ili 22 godine, pakovala bih kofere. Naravno, ukoliko bih bila osrednja, ušla bih u neki „tim“, učlanila bih se u neku partiju, time bi moja karijera bila zagarantovana. To je naša sudbina. Mi ne volimo darovite ljude, ovde se takvi ruše. Kako da se porediš sa darovitima, a da stalno gledaš koliko si nedarovit. To je toliko prosto. Niko nam neće ništa doneti sa strane, nikakve partije, vlasti, vođe.Ubijaju nas tiho- Glumica sam, profesor glume, to je najbolje što umem da radim, sve ostalo mi je nametnuto, sav ovaj društveni angažman je silom prilika. Ne uživam u tome da mitingujemo, protestujemo. Međutim, to te sretne, spopadne te, ne možeš da izbegneš i moraš da obaviš. A volela bih da toga nema, volela bih da živim u društvu u kojem nema potrebe da se stalno sudaramo.

Vodite računa o deci i zdravljuMoje jedine reči ohrabrenja danas bi mogle da budu - ulažite u svoju decu. Volite svoju decu, vaspitavajte ih da budu dobri ljudi. Sumnjam da su deca koja se bodu noževima, ubijaju i prebijaju svoje vršnjake, pale i lome po ulicama, voljena, i da su to deca kojoj su roditelji posvećivali pažnju. Ne, to su ispuštene generacije. Prestanite da pušite, vodite računa o svom zdravlju jer ako se razbolite, nagrabusili ste!

Igra majku Nikole TesleMirjana Karanović našla se pred novim glumačkim izazovom - igraće Đuku Mandić, majku slavnog srpskog pronalazača, u filmu „Tesla“.- Moja uloga je mala, ali značajna, jer je majka mnogo uticala na Nikolu Teslu. Pomogla mu je da definiše svoj put. Ovo je za mene velika čast - rekla je glumica. Inače, reditelj biografskog filma o Tesli je Amerikanac Majkl Anton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track