47. GITARIJADA: Gale Kerber uzeo ključeve grada
Foto: Nemanja Pančić

Tri dana fešte u Zaječaru

47. GITARIJADA: Gale Kerber uzeo ključeve grada

Pop kultura -
Poznati muzičar će za vreme rok festivala obavljati funkciju rokonačelnika, čime je njemu i njegovom bendu ukazana velika čast

Festival koji piše rok istoriju.Na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana sinoć je svečano otvorena Gitarijada, najveća rok manifestacija u Srbiji. Predsednik Skupštine Grada Zaječara Saša Mirković predao je ključeve grada srpskoj rok legendi Goranu Šepiju Galetu iz grupe Kerber, koji je 47. Gitarijadu proglasio otvorenom. Gale će u danima dok traje festival obavljati funkciju rokonačelnika, počasnog upravitelja grada.Odrastao uz Gitarijadu- Ovo je veliko priznanje mojoj grupi, a onda i meni lično. Svi smo odrasli uz Gitarijadu. Ona se kao manifestacija održala godinama, a u funkciji je rokenrola. Nisam u poziciji da biram nagrade, ali ovu želim da primim. Velika mi je čast što ću biti počasni građanin Zaječara. Pobedili smo 1983. godine u Subotici na Festivalu jugoslovenske muzike, a na Gitarijadi nikad nismo učestvovali. Ne znam da li bismo pobedili da smo svirali. Ne bi bilo loše da Kerber ima i tu nagradu - kaže Gale za Kurir. Posle obraćanja domaćina, predstavljena je knjiga autora Zorana Aleksića Alekse „Zaječarska rapsodija“, koja daje istoriju grada kroz prizmu urbane muzike u kontinuitetu od 70 godina.Takmiči se osam grupaNa svečanom otvaranju svirali su Neverne bebe i Serbijan džez bre, a narednih dana, u revijalnom delu nastupiće Parni valjak, Inspektor Blaža i Zabranjeno pušenje.Za najbolji neafirmisani rok sastav takmičiće se osam grupa, koje su od 170 prijava odabrali Branimir Lokner, Đorđe David i Dragiša Radulović. Pobednik žirija dobiće snimanje spota u vrednosti od 3.000 evra, dok će najbolja grupa po izbori publike dobiti 100.000 dinara.

Svirali na otvaranju... Neverne bebe Foto: Jelena Obradović
Svirali na otvaranju... Neverne bebe Foto: Jelena Obradović

Specijalni gosti... Parni valjak (Foto: Damir Dervišagić)
Specijalni gosti... Parni valjak (Foto: Damir Dervišagić)

Veliko priznanje... Ključevi Zaječara za Kerber (Foto: Ivica Ivanović)
Veliko priznanje... Ključevi Zaječara za Kerber (Foto: Ivica Ivanović)

Moto-skup i bajk stejdžNa Gitarijadi će biti održan i 17. moto-skup, na kojem će, u okviru kampa, funkcionisati Bajk stejdž. Prateći programi festivala biće održani u centru grada, na Vorld mjuzik stejdžu, i u okviru Slobodne zone, gde će se u toku dana održavati tribine o roku i prikazivati filmovi. Posetioci će, kao i svake godine, sve programe moći da prate besplatno, a neće plaćati ni korišćenje rok kampa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja