OTVORENA KRIPTA: Mona Liza uskoro identifikovana?

Grobnica porodice Gerardini

OTVORENA KRIPTA: Mona Liza uskoro identifikovana?

Pop kultura -
Kontroverzni istoričar umetnosti Silvano Vinčenti izjavio je italijanskim medijima da poseduje sve podatke neophodne za konačnu identifikaciju Monalize, poznate i kao Đokonde, tajanstvene ličnosti najčuvenije slike na svetu

FIRENCA - Čuvena Monaliza Leonarda da Vinčija mogla bi uskoro da bude formalno identifikovana, nakon otvaranja firentinske kripte zapečaćene pre 300 godina.

Kontroverzni istoričar umetnosti Silvano Vinčenti izjavio je italijanskim medijima da poseduje sve podatke neophodne za konačnu identifikaciju Monalize, poznate i kao Đokonde, tajanstvene ličnosti najčuvenije slike na svetu.

Italijanski istraživač i njegov tim su dobili dozvolu da uđu u kriptu porodice Gerardini u bazilici Presvete blagovesti (Santišima Annunziata) u Firenci i analiziraju posmrtne ostatke Lize Gerardini del Đokondo, za koju se veruje da je pozirala genijalnom renesansnom majstoru.

Prošlogodišnje otkriće i analiza kostiju iz firentinskog manastira Sveta Ursula, potkrepili su tezu Gerardini. Tri veka nakon što je zapečaćena, porodična kripta moćiće da pruži nove dokaze i možda reši jednu od najvećih misterija istorije umetnosti.

Prema pisanju londonskog Gardijana, Vinčentijeva potraga ne nailazi na opšte odobravanje njegovih kolega, među kojima neki otvoreno osporavaju njegove "istraživačke metode".

Vinčenti je, naime, naumio da rekonstruiše lice Monalize, što mnogi smatraju spektakularnom i uzaludnom inicijativom. Postoje velike šanse da kosti ne pripadaju Lizi Gerardini.

Jednostavno iz razloga što je u temeljima manastira Sveta Ursula sahranjeno na stotine, pa čak i hiljade žena", objašnjava istoričar Tomazo Montanari, za kog Vinčentijeva potraga spada u red tzv. "kulture-spektakla".

Ovo nije prvi put da Silvano Vinčeti izaziva kontroverzu u svetu umetnosti. Pre tri godine, italijanski stručnjak je "kao poručeno" pronašao deo skeleta Karavađa (1571-1610) baš u godini obeležavanja 400-godišnjice od smrti čuvenog baroknog slikara.

Jednu od njegovih prethodnih studija Monalize, u kojoj je tvrdio da se inicijali "LV" nalaze u desnoj zenici žene enigmatskog osmeha, demantovali su stručnjaci pariskog Luvra.Rezultati aktuelnih istraživanja biće poznati za nekoliko meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track