Pronađen izgubljen film Orsona Velsa

Izgubljen u požaru

Pronađen izgubljen film Orsona Velsa

Pop kultura -
Imati u rukama materijal koji je Vels lično montirao pre 75 godina izaziva osećanja koje je nemoguće opisati, kazao je viši kustos

Izgubljeni nemi film američkog reditelja Orsona Velsa "Too Much Johnson" iz 1938., za koji se verovalo da je nepovratno izgubljen nakon što je jedina poznata kopija izgorela u požaru koji je 1970. zahvatio rediteljev dom nedaleko od Madrida, nedavno je pronađen u jednom skladištu u Italiji.

Film će nakon restauracije premijerno biti prikazan 9. oktobra na festivalu nemog filma "Le Giornate del Cinema Muto" u talijanskom Pordenoneu.

Američka je premijera zakazana za 16. oktobra u međunarodnom muzeju fotografije i filma Džordž Istman haus u Ročesteru, savezna država Njujork.

"Imati u rukama materijal koji je Vels lično montirao pre 75 godina izaziva osećanje koje je nemoguće opisati", kazao je viši kustos Paolo Kerki Usai, koji nadzire restauraciju u George Eastman Houseu.

Trodelna komedija trebalo je da se prikaže kao deo Velsove pozorišne adaptacije drame Vilijama Džiletea iz 1894. u rediteljevom pozorišnu Merkjuri u Njujorku, kao tri kratka prologa pojedinim činovima.

U filmu se pojavljuju glumci pozorišta Merkuri Džozef Koten, Eustas Vajat, Edgar Barier, Rut Ford, Arlen Fransis, Meri Vikles i njegova tadašnja supruga Virdžinija Niklson. U planu je bilo da se film montira uz muziku i zvučne efekte, ali nikad nije završen pa je tako predstava premijerno prikazana bez njega 16. avgusta 1938. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja