KULTURNA HRONIKA: Oskar, izložba i festival kamernih horova
Foto: Rojter

Kultura

KULTURNA HRONIKA: Oskar, izložba i festival kamernih horova

Pop kultura -
Domaći kandidati za nagradu Oskar će se znati 31. avgusta, u toku je izložba Marka Tirnanića u Istri.

Šest srpskih filmova ispunjava uslove za nacionalnog kandidata za nagradu Američke filmske akademije u kategoriji za najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku.

Izložba mladog beogradskog umetnika Marka Tirnanića, pod nazivom "U prirodnoj veličini" gostuje u Istri.

Nastupom kragujevačkog Gradskog kamernog hora "Liceum", u Kragujevcu je počeo Deseti medjunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala, pod nazivom "Koncept".

Odluka o izboru domaćeg kandidata za nagradu Američke filmske akademije u kategoriji za najbolji dugometražni igrani film, biće doneta 31. avgusta, a koje domaće filmsko ostvarenje će nas predstavljati na osamdeset petoj dodeli nagrada "Oskar", odlučiće stručni odbor sastavljen od eminentnih imena srpske kinematografije: glumci Ivan Bekjarev, Radmila Živković, Sloboda Mićalović, Ljubiša Smoki Samardžić, producent Aleksandar Avramović, reditelji Darko Bajić, Vera Vlajić, dr Nikola Stojanović, direktori fotografije Predrag Bambić i Milan Spasić, filmolozi dr Petar Volk, Tomislav Gavrić i Božidar Zečević.

Na osnovu pristiglih prijava, filmovi koji ispunjavaju tražene uslove američke i naše Akademije su: "Krugovi" Srdana Golubovića, "Led" Jelene Bajić-Jočić, "Mamaroš" Momčila Mrdakovića, "Odumiranje" Miloša Pušića, "Smrt čoveka na Balkanu2 Miroslava Momčilovića i "Falsifikator" Gorana Markovića. Predstojeća osamdeset peta dodela nagrada Američke filmske akademije će se desiti 2. marta 2014. godine u “Dolbi teatru” u Los Anđelesu.

Izložba nagrađivanog srpskog umetnika Marka Tirnanića, pod nazivom "U prirodnoj veličini“, otvorena je u u Gradskoj galeriji "Fonticus“ u Grožnjanu u Istri. Prema rečima autora izložbe Tirnanića, izložene figure su predstavljene u prirodnoj veličini kako bi posmatrač mogao da ima „realnu interakciju sa njima“ i prosto ih je nemoguće pojedinačno opisati.

Tirnanić je objasnio da su slike napravljene tako da posmatrač može u njih da unese i neke svoje sadržaje i osećanja. Izložba Marka Tirnaninća, pod nazivom „U prirodnoj veličini“, biće otvorena do 5. septembra. Da podsetimo, ovaj mladi umetnik, dobio je prvu nagradu na konkursu “Unpleasant Design Competition” u Holandiji, a trenutno priprema izložbu u Hagu.

Deseti međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala pod nazivom „Koncept“ održava se u Kragujevcu, a otvorio ga je kompozitor iz Beograda Minta Aleksinački, na svečanoj ceremoniji u holu Druge gimnazije na kojoj su se svi horovi učesnici predstavili sa po jednom kompozicijom, a zatim zajedno izveli kanon „Živela muzika“ Mihaela Pretoriusa.

Na ovom prestižnom muzičkom festivalu, do 23. avgusta nastupiće još pet kamernih horova i dva vokalna ansambla iz: Ukrajine, Rusije, Madjarske, Bugarske, Poljske i Srbije. Jubilarni međunarodni festival horova i vokalnih ansambala, obogatiće i ovogodišnji gosti: grupa „ Konstantin“ iz Niša i „Krasnojarski vokalni kvartet“ iz istoimenog grada u Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track