Biljana Srbljanović: Srbi su mi sasvim OK s obzirom na manjak love

Dramski pisac u poseti Bijenalu u Veneciji

Biljana Srbljanović: Srbi su mi sasvim OK s obzirom na manjak love

Pop kultura -
Kod Rusa nas je tuklo zlato s plafona po kišobranima, ali samo posetiteljke. Ne shvatam koncept. Znači da samo žene žele novčanu kišu
1 / 5

Puna utisaka iz Italije.Dramski pisac Biljana Srbljanović već dve decenije svake godine ide u Veneciju. U jednom od najlepših gradova na svetu ona boravi kako bi prisustvovala čuvenom Bijenalu savremene umetnosti. Utiske o najstarijoj i još uvek najprestižnijoj međunarodnoj izložbi na svetu Biljana je podelila s pratiocima na Tviteru.- Čim sam napravila svoju prvu lovu, zarekla sam se da nikad neću propustiti Bijenale, i tako je od 1993. godine. Ovo je moj idealan dan. Osam sati na izložbi i daleko od toga da je gotovo. Nije mi dosta - napisala je Srbljanovićeva, koja je na društvenoj mreži ostavila više od 50 tvitova na ovu temu i nekoliko fotografija:- Znam da retko koga zanima, ali ja beležim dnevnik. Posle se neću sećati šta sam sve videla.Na 55. Bijenalu učestvuju i sve bivše jugoslovenske republike, ali i Kosovo, i to prvi put. Od njih najveći paviljon ima Srbija, koja je nasledila nekadašnji prostor bivše zajedničke domovine u Đardinima. Našu zemlju predstavljaju Vladimir Perić i Miloš Tomić izložbom „Nema ničega između nas“, koju čine video-radovi i instalacije.- Srbi su vrlo OK s obzirom na uslove, kratke rokove i lovu. Bilo je mnogo sveta i kikotali se - prenela je Biljana svoje impresije.Ipak, nije oduševljena svim postavkama.- Ruski paviljon mi je najveće razočaranje. Tuklo nas je zlato sa plafona po kišobranima, ali samo posetiteljke. Nisam shvatila koncept. Znači da samo žene žele novčanu kišu - sumirala je Srbljanovićeva, kojoj je najveći utisak to što su se umetnici izmešali:- Francuzi izlažu u nemačkom paviljonu, Nemci u francuskom. Francuze predstavlja Albanac Anri Sala, a Nemce Kinez Aj Vej Vej. Čujete, patriote?

Najviše joj se dopala gola devojkaBiljana je otkrila i koja joj je izložba tokom svih ovih godina najviše svidela.- U Venecijanskom paviljonu obožavala sam umetnicu Anahitu Rahimi i rad „Iranian Beauty“. Gola riba uvaljana u 3.000 rijala (novčića) s likom Homeinija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track