BESPARICA: Jesen bez stranih muzičkih zvezda
Foto: Damir Dervisagic

Šta smo vieli, videli smo

BESPARICA: Jesen bez stranih muzičkih zvezda

Pop kultura -
Besparica je ponovo učinila da Srbija postane nepopularno mesto za velike zvezde

Do kraja godine u Beogradu ćemo gledati Rodžera Votersa i „Pink Flojd“, Manu Čao, mladu zvezdu Selah Su, kao i oproštajni nastup benda „Vaja kon dios” i moglo bi se reći da bi u bliskoj budućnosti, kada je reč o većim svetskim imenima, to bilo to.

Nedavno je u Zagrebu gostovao Robi Vilijams, a njegov koncert u Beogradu je bilo nemoguće organizovati.

"Činjenica je da ljudi nemaju para i da je to jedan od glavnih razloga što se u ovom trenutku ne isplati dovoditi svetske zvezde u Srbiju. Cena ulaznice za veliku svetsku zvezdu kalibra Robija Vilijamsa, ili bendova poput U2, u Londonu se kreće od 100 do 150 funti. Za publiku u Srbiji karta skuplja od 100 evra je misaona imenica. Nažalost, realnost je takva da mi koji organizujemo koncerte imamo samo velike gubitke. Ako se plati na primer honorar koji je fiksan od oko pola miliona evra, plus svi troškovi organizacije, neophodno je da koncerti budu rasprodati i da karte budu veoma skupe. Mislim da više nećemo u Srbiji videti velike zvezde do momenta ekonomskog oporavka zemlje", kaže Maksa Ćatović, prvi čovek produkcijske kuće “Komuna”.

Slično razmišlja i Raka Marić iz “Music Stara”.

"Mi smo i dalje u pregovorima sa brojnim promoterima. Nažalost, koncerte velikih zvezda ne žele da podrže veliki sponzori. Tada bi cena karata mogla da bude manja, a da samim tim poseta bude veća. Mi stalno pregovaramo sa velikim svetskim imenima i trenutno smo u pregovorima sa bendom “Daft Punk” koji su ovde veoma popularni, ali, videćemo šta će biti", kaže Marić, koji sa svojom produkcijskom kućom „Music Star“ trenutno organizuje koncerte velikih regionalnih zvezda poput Cece Ražnatović, Gorana Bregovića, Harisa Džinovića, Tonija Cetinskog.

Marić kaže da Beograd nema adekvatne stadione za velike koncerte.

"Imali smo najmanje desetak velikih svetskih imena koji su odustali od koncerata u Beogradu jer nemamo adekvatan stadion na koji se može uneti muzička oprema. Kroz tunele na stadionima Zvezde i Partizana ne mogu da prođu ni manji kamioni, a kamoli šleperi sa opremom",rekao je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track