LEDI GAGA EKSPERT: Spasava američku privredu

Stvaranje nove vrednosti

LEDI GAGA EKSPERT: Spasava američku privredu

Pop kultura -
Pevačica je prodala 90 miliona ploča i zarađenim novcem doprinela porastu američkog BDP-a

Pop-kraljica Ledi Gaga, koja je širom sveta prodala oko 90 miliona ploča, zarađenim novcem znatno je doprinela porastu američkog BDP-a.

Američka privreda u julu je porasla za oko tri odsto, ali samo zahvaljujući drugačijem računanju bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji sada obuhvata i umetnost i "kreativna dela", a ne više jedino promet ostvaren njihovom prodajom.Na prvi pogled bi se moglo pomisliti da se radi o čudu, konstatuje Dojče vele, a zatim ukazuje na primer pop-kraljice Ledi Gage, koja je širom sveta prodala oko 90 miliona ploča i zarađenim novcem znatno doprinela porastu americkog BDP-a.

Ekonomisti objašnjavaju da je sada i samo razmišljanje o tekstu i muzici za novu pesmu deo procesa koji predstavlja "stvaranje nove vrednosti", pa će on, pojednostavljeno govoreći, predstavljati investiciju, odnosno ulaganje u karijeru, i ubuduće će biti sastavni deo BDP-a, baš kao i svaka druga investicija u SAD-u.

"Ubuduće će na rast BDP-a uticati čak i neobjavljene pesme. Svaki put kad Ledi Gaga uđe u tonski studio, to bi moglo uticati na stopu rasta nacionalnog BDP-a".

Iz odelenja za ekonomsku analizu (Bureau of Economic Analysis), koji je u Vašingtonu zadužen za izračunavanje američkog BDP-a, navode da će novi način obračunavanja važiti i za knjige i filmove, kao i za svaki proces istraživanja i razvoja.

Stručnjaci smatraju da "novi" BDP neće dovesti do otvaranja novih radnih mesta, kao ni do automatskog povećanja plata.BDP je najvažnije merilo privrednog stanja neke zemlje. BDP je i instrument koji služi kao dobra orijentacija političarima, investitorima ili nacionalnim centralnim bankama u kreiranju privredne strategije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track