IZLOŽBA: Parisko iskustvo Save šumanovića

Novi Sad

IZLOŽBA: Parisko iskustvo Save šumanovića

Pop kultura -
U novosadskoj Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u petak se otvara izložba „Parisko iskustvo“ Save Šumanovića. Biće predstavljeno 11 dela iz zbirke MSU i šest dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

U novosadskoj Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u petak se otvara izložba „Parisko iskustvo“ Save Šumanovića.

Postavka izložbe koja je realizovana u saradnji sa beogradskim Muzejem savremene umetnosti predstaviće 11 dela Save Šumanovića iz zbirke MSU i šest dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Dela su nastala tokom tri perioda Šumanovićevog boravka u Parizu, u vreme kada je važio za najdarovitijeg među jugoslovenskim umetnicima prisutnim na sceni francuske prestonice.

Izabrana dela (15 slika i dva crteža) predstaviće teme i motive kojima se Šumanović bavio kao predstavnik pariske škole: gradske predele, pejzaže, mrtve prirode i aktove. Centralni eksponati izložbe biće monumentalne slike „Doručak na travi“ (1927) i „Veliki akt“ (1929).

Postavka će biti dopunjena retko izlaganim pismima koje je slikar slao iz francuske prestonice, kao i geografskim prikazom Monparnasa i najvažnijih mesta u Parizu na kojima je živeo i radio.

Posle boravka u ateljeu kod Andre Lota početkom dvadestih, mada naklonjen slikarstvu Pola Sezana i Vinsenta Van Goga, Šumanović gradi sopstveni izraz.

Izložba „Parisko iskustvo“ Save Šumanovića rezultat je zajedničkog rada autora, istoričara umetnosti dr Jasne Jovanov i Gordane Krstić Faj. Kustos izložbe je Marta Đarmati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track