Jedna posna smesa za 4 različita jela: Sos od 3 sastojka kao osnova za ručak
Tokom Velikog postau kojem se trenutno nalazimo mnoge porodice se na razne načine dovijaja kao će da spreme što lakše i brže ukusne obroke bez mesa, a da pri tom uštede i novac i vreme.
Upravo zbog toga pronašli smo u moru recepata nekoliko ideja koje će vam i te kako biti od koristi.
Napravite ukusan sos od sojinih ljuspica, koji će biti takav da niko neće moći da primeti da u njemu nema mesa.
Sastojci:
500 g sojinih ljuspica
700 ml paradajz soka
2 crni luk
50 ml ulja
mešavina začina (origano, bosiljak... po ukusu)
so, biber (po ukusu)
Priprema:
1. Crni luk iseckajte na sitno i propržite na malo ulja.
2. Sojine ljuspice potopite u vodu pola sata pre nego što ćete da krenete sa spremanjem oboroka. Za to vreme one će omekšaniti i biće poput melevenog mesa. Zajedno sa lukom ih izdinstajte sa dve čaše vode.
3. Dodajte paradajz i začine i ostavite da se krčka oko pola sata.
4. Kad tečnost ispari, ali ne potpuno jelo je spremno.
Ovim filom možete napraviti sledeća jela:
Punjene paprike - spremate ih kao i obične punjene paprike. Operete, izdubite, punite filom i stavite u rernu da se malo zapeku.
Punjene tikvice - postupak isti kao kod paprika, samo što je potrebno tikvice oljuštiti, i vreme pripreme je kraće jer one brzo omekane pa pazite da vam se ne raspadnu.
Špagete bolonjez - samo skuvajte posne špagete, prelijte sosom i eto super ručka.
Posne sarmice - uzmite listove kiselog kupusa, dobro iz operite i zavijajte male sarme. Unutra, punjenje je ovaj osnovni sos.
Svako od ovih jela možete da spremite istog dana, a onda da ih stavite u frižider i samo podgrevate kad vam treba. Jedino za špagete je bolje da ih skuvate sveže, ukusnije su i lepše, a za njihovu pripremu vam treba manje od deset minuta.
(Kurir.rs/Glossy)
VIDEO: Kako da napravite kremast sutlijap bez kravljeg mleka: