Goran Paskaljević: U Kusku sam žvakao koku kako se ne bih onesvestio

Obišao skoro ceo svet

Goran Paskaljević: U Kusku sam žvakao koku kako se ne bih onesvestio

Pop kultura -
Na 3.500 metara nadmorske visine prvih nekoliko sati vam se vrti u glavi, a nesvesticu možete uspešno savladati čajem od koke ili žvakanjem sasušenih listova ove biljke

Reditelj Goran Paskaljević vratio se pre nekoliko dana iz Perua.U Limi, glavnom gradu ove latinoameričke države, veliki srpski umetnik boravio je dve nedelje kao gost tamošnjeg filmskog festivala, a zahvaljujući svojim domaćinima, dobio je priliku da obiđe destinacije koje se viđaju samo na razglednicama.Počasni gost- Ukazana mi je veliki čast jer je prikazano šest mojih filmova. To je bila prilika da se tamošnja publika prvi put sretne s jednim srpskim autorom i sa srpskom kinematografijom uopšte. Kao počasnom gostu, ponudili su mi da u dve nedelje, pored Lime, obiđem i neke destinacije o kojima sanjaju svi koji vole daleka putovanja, a moja supruga Kristin i ja svakako spadamo u takve - kaže Paskaljević i dodaje:- Bio sam iznenađen Limom, osmomilionskom metropolom, u kojoj se prepliću kulture drevnih Inka i španskih osvajača, čineći danas skoro homogenu celinu. Kad iz Lime otputujete u Kusko, nekadašnju prestonicu Inka u Andima, na 3.500 metara nadmorske visine, prvih nekoliko sati vam se vrti u glavi, a nesvesticu možete uspešno savladati čajem od koke ili žvakanjem sasušenih listova ove biljke. Da spomenem samo 200 vrsta krompira koji su u ponudi, uz meso od lame, ribe, rakove, školjke i razno povrće kome ni ime ne znam, ali je i te kako ukusno.Posle nekoliko dana boravka u ovom gradiću, Paskaljević se u društvu supruge Kristin uputio u Ande vozom.Mitsko mesto- Kad stignete u Maču Pikču, shvatite da se ovo mitsko mesto ne može opisati rečima, pogotovu ako ste u prilici da tamo doživite izlazak sunca. Poslednjih nekoliko dana boravka u ovoj prelepoj zemlji proveli smo u prašumi i tamo smo upoznali čudesan biljni i životinjski svet sliva reke Amazon - završava Paskaljević.

Daleko dogurao... Paskaljević na Maču Pikču
Daleko dogurao... Paskaljević na Maču Pikču

Sledeća stanica mi je IndijaGoran već pakuje kofere jer je dobio poziv da svoj rad predstavi u Indiji.- Već planiramo novo daleko putovanje u Indiju, gde takođe priređuju retrospektive osam od mojih 16 igranih filmova u pet gradova: Goi, Madrasu, Bangaloru, Trivandrumu i Bombaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track