PROSLAVA MILANSKOG EDIKTA: Sveštenstvo celog sveta stiže u Niš!
Foto: Nebojša Mandić

Najveći skup u istoriji Srpske pravoslavne crkve

PROSLAVA MILANSKOG EDIKTA: Sveštenstvo celog sveta stiže u Niš!

Pop kultura -
Na proslavi 17 vekova od donošenja Milanskog edikta 6. oktobra u rodnom gradu cara Konstantina okupiće se predstavnici svih crkava
1 / 4 Foto: Beta

Završna proslava obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta biće održana 6. oktobra u Nišu. Ovaj događaj u rodom gradu cara Konstantina organizuje Srpska pravoslavna crkva, a gosti Srbije biće predstavnici svih crkava. Njihove delegacije će u našoj zemlji boraviti od 4. do 9. oktobra.- Do danas su se pozivu patrijarha srpskog Irineja odazvala sedmorica poglavara pravoslavnih crkava. Dolaze patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej, jerusalimski Teofil, moskovski Kiril, arhiepiskop kiparski Hrisostom, atinski i sve Jelade Jeronim, arhiepiskop Tirene i sve Albanije Anastasije i arhiepiskop varšavski i sve Poljske Sava, dok će izaslanstva drugih crkava činiti njihovi najugledniji arhijereji. Ispred Vatikana gost Niša biće kardinal Jozef Tomko, a očekuje se dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Crne Gore Filipa Vujanovića - kažu za Kurir iz Patrijaršije.Dolazak visokih gostiju očekuje se u petak 4. oktobra, kad će uslediti prvi susreti s našim patrijarhom i arhijerejima. Beograđani će jedinstvenu priliku da pozdrave uvažene goste imati u subotu 5. oktobra u devet sati, kad će u Sabornom hramu biti služena doksologija.Centralni događaj ovogodišnjeg svehrišćanskog jubileja dogodiće se u nedelju 6. oktobra u devet sati, kad će u Nišu ispred Hrama svetih cara Konstantina i carice Jelene biti služena sveta arhijerejska liturgija, kojom će načalstvovati patrijarh carigradski i vaseljenski Vartolomej, a sasluživaće mu prisutni poglavari i predstavnici pravoslavnih crkava. Njegova svetost patrijarh srpski Irinej tom prilikom će goste odlikovati Ordenom Svetog cara Konstantina Velikog. Očekuje se da će, pored najviših državnih predstavnika Srbije, u rodni grad vladara koji je sprečio progon hrišćana doputovati i predstavnici država iz regiona, kao i ambasadori akreditovani u našoj zemlji i najvažnije ličnosti iz javnog i kulturnog života naše zemlje. Srbija i Niš će tog dana biti svojevrsni centar hrišćanstva celog sveta.

Poseta grobu patrijarha PavlaGosti SPC će u utorak 8. oktobra posetiti grob blaženopočivšeg patrijarha Pavla u manastiru Rakovici, gde će biti služen pomen. U večernjim satima prisustvovaće premijeri opere „In hoc signo“ u Narodnom pozorištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track