Glumac Vladimir Aleksić: Baš je teško biti umetnik u Srbiji

Intervju

Glumac Vladimir Aleksić: Baš je teško biti umetnik u Srbiji

Pop kultura -
Situacija u državi dovela je dotle da glumci moraju da preživljavaju, kao i ostali građani, prioritet više nije kvalitet, već puka zarada

Mnogo posla u novoj sezoni.Vladimir Aleksić obišao je ceo svet zahvaljujući poslu. Nedavno je imao premijeru predstave „U samoći pamučnih polja“, a za nekoliko dana publika će moći da ga vidi u novoj ulozi, u komadu „Glad“. Mladi i talentovani glumac za Kurir priča o svojoj karijeri u Italiji, novoj sezoni serijala „Ja imam talenat“, ali i novom ministru kulture Ivanu Tasovcu.- Trenutno pripremam komad „Glad“ u režiji Andreja Nosova. Predstava je svojevrsna večera za jednim stolom između glumaca i publike. Igraćemo je u Kulturnom centru Beograd, koji je i producent predstave. Ako mogu da upotrebim tu reč za pozorište, u pitanju je igrano-dokumentarna predstava o ljubavi. A glumačka ekipa je: Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Aleksandra Janković, Hristina Popović, Milan Marić i Jovana Gavrilović.Radiš li na nekom novom projektu u Italiji, gde si izgradio lepu karijeru?- Moja karijera je počela pre nešto više od 10 godina. Radim s italijanskim pozorištem Motus, a trenutno sam angažovan u dve predstave, posvećene mitu o Antigoni. Zahvaljujući tim predstavama proputovao sam ceo svet, od Argentine do Australije. Planiramo novu predstavu za sledeću sezonu, ali o tome neki drugi put.Postoji li suštinska razlika u pristupu poslu i razvoju jednog mladog glumca u Italiji i Srbiji?- Situacija u državi proteklih godina dovela je dotle da glumci moraju da preživljavaju, kao i ostali građani uostalom, i samim tim prioritet više nije kvalitet, već puka zarada. Mislim, međutim, da je osnovno u životu posvećenost poslu. Nedopustivo je da se njemu pristupa površno i mislim da je krajnje vreme da se diletantizam iskoreni iz kulture.Kako komentarišeš izbor Ivana Tasovca za novog ministra kulture?- Ivan Tasovac je vizionar. Nemam nimalo sumnje da će dati sve od sebe i da kulturna scena neće više biti ista, a koliko će se promeniti, zavisi dosta i od nas.Kako će izgledati peta sezona serijala „Ja imam talenat“ bez njega?- Šou mora da ide dalje, a Ivana nećemo tako lako pustiti.Da li si sujetan?- Svi čiji su poslovi izloženi očima javnosti su sujetni, stvar je samo u tome da sujeta ne ovlada toliko čovekom da ga blokira ili bude pokretač svega.Da li si spreman da promeniš boju kosu zbog neke uloge?- Bilo bi mi čak zabavno.Je li teško biti glumac u Srbiji?- Teško je biti glumac u Srbiji, kao i lekar, ali ovo je naša država i ja još ne želim da odustanem od nje. Želim da se borim za kvalitet, jer vrhunska umetnost ushićuje gledaoca i čini ga srećnijim i bogatijim.

S Milutinom u borbi na život i smrtU predstavi „U samoći pamučnih polja“ igraš dilera. Da li svom kolegi Milutinu Miloševiću osim droge prodaješ i svoje telo?- Diler i kupac se susreću usred noći. Prva rečenica koju diler izgovara je: „Ako se šetate u ovo doba i na ovom mestu, to znači da želite nešto što nemate“, i tu počinje dijalog i borba života i smrti, kurve i makroa, dilera i kupca. Ovo je jedan sjajni filozofski traktat. Ovo je bio veliki glumački zalogaj za mene.

Na ulici me zovu ŽućkoDa li te je na neki način negde odredila uloga Radivoja Koraća u filmu „Žućko“?- Neretko se dešava da mi ljudi na ulici doviknu „Žućko“. Drago mi je što sam deo filma o tako velikom sportisti. Jedino žalim što ga nisam poznavao, imao bih mnogo toga da naučim od njega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track