Varšava – feniks Starog kontinenta

DRAGULJ NA VISLI

Varšava – feniks Starog kontinenta

Stil -
Glavni grad Poljske danas pleni prirodnim lepotama I čistoćom, zbog čega mu se turisti uvek rado vraćaju

Kao s razglednice!Varšava, grad koji će ove godine biti jedna od prestonica evropskog fudbala, prava je turistička meka.

Jedan od najlepših gradova Starog kontinenta pleni svojom harizmom. Kao feniks izronio je iz pepela u koji ga je pretvorio Drugi svetski rat. U ruševinama i s malobrojnim stanovnicima, jer su mnogi bili ubijeni ili proterani, Varšava je proteklih 70 godina dokazala da je odluka da je obnove bila u najmanju ruku vizionarska. Na sreću, grad je renoviran, a stari delovi rekonstruisani su na osnovu slika i razglednica iz 17. i 18. veka.

Ono što danas karakteriše ovaj grad na Visli jesu palate i dvorci, parkovi, crkve i jedinstvene ulice. Iako je bukvalno nanovo zidana, Varšava danas ima svoje staro jezgro, u kojem se šepuri kula Barbikan, koja je se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Duh grada posebno naglašava legenda koja kaže da je u njemu davno živeo zmaj koji je bio ružan i pogledom sejao smrt. Stanovništvo je živelo u strahu sve dok se jedan mladić nije setio da mu doskoči tako što je uperio veliko ogledalo u njegovom pravcu i tako ga ubio.

Rodno mesto Šopena i danas slavi velikog kompozitora, jer mnoga zdanja i ulice nose njegovo ime.

Kula Barbikan Kula Barbikan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track