Senčenje je u modi

Ukras svake žene

Senčenje je u modi

Stil -
Opušteni talasi, pravilno nijansiranje i adekvatna nega garancija su da ćete i ovog leta imati najbolju frizuru

Da bi kosa bila lepa, mora da bude negovana!Ovo je period kada većina dama razmišlja o promeni frizure ili boje kose. Ako niste sigurni koje nijanse i boje su u trendu i kako pravilno da negujete kosu na suncu, frizer Katarina Maravić, stilista brojnih javnih ličnosti, dala nam je nekoliko saveta koji će vam pomoći da i vaša kosa zablista.

- Nose se frizure u stilu dvadesetih godina. Duga kosa, opušteni talasi s mnogo volumena su dobitna kombinacija za ovu sezonu, a za tople letnje večeri preporučujem opuštene niske punđice, koje se brzo prave, a deluju prefinjeno. Što se boje tiče, preporučujem senčenje, jer kosa tada deluje najprirodnije.

♦ U čemu je razlika između pramenova i senčenja?- Senčenje rade devojke koje žele osveženje, da promene jednoličnu boju kose, ali da ona bude diskretna. Razlika između senčenja i pramenova je u tome što se ovde pramenovi ne vide, već se boja preliva iz osnovne boje u nijansu-dve svetliju, što deluje veoma prirodno. I pramenovi omogućavaju promene na kosi, ali veoma je važno da se pravilno uklope sa osnovnom bojom i takvim ukrštanjem dobijaju se prelepe nijanse.

Da li je moguće da tamnokose pređu u plavuše zahvaljujući jednom tretmanu?- Pravilnim određivanjem dubine tona i pigmenta koji se nalazi u dlaci moguće je samo jednim tretmanom posvetleti boju i do pet tonova. Kod nas je problem što u salonima često rade ljudi koji o kolorizaciji znaju vrlo malo, pa upotrebom agresivnih supstanci (blanš i jaki hidrogeni) oštećuju kosu. Ponekad je veoma mali procenat hidrogena dovoljan da se dođe do željene nijanse, samo je važno naći pravog stručnjaka, koji zna kako se to radi.

Plavuše koje se ofarbaju u tamnu boju često imaju zeleni ton. Kako to izbeći?- Tretman koji im je potreban zove se pretpigmentacija. To je postupak kojim se u dlaku koja nema pigmenta veštačkim putem on ubacuje kako bi se dobila željena boja i rade ga upravo plavuše koje žele da se vrate u tamnu boju. Kad se same ofarbaju, kosa im se često preliva na zeleno ili postane tamnozelena. Razlog je nedostatak crvenog i narandžastog pigmenta, koji se ubija blajhanjem i agresivnim farbama. Postupak pretpigmentacije radi se na suvoj kosi sa „živom“ bojom bez hidrogena.

Može li kosa biti zdrava ako se stalno fenira i pegla?- Može biti zdrava, samo je važno koristiti preparate koji oblažu dlaku i na taj način je čuvaju od uticaja toplote.

Šta preporučujete za brz oporavak suve kose?- Tretman s mikrogranulama je najbolji za kosu koja je oštećena, zbog čega i puca. Kosa se pakuje po sekcijama i zagreva na određenoj temperaturi, pri čemu dolazi do razlaganja mikrogranula, koje prodiru u vlas i oporavljaju je. Dobra stvar je što je cena tretmana pristupačna, a rezultat odmah vidljiv.

Da li je maslinovo ulje adekvatna zaštita od sunca na moru?- Apsolutno je pogrešna! Maslinovo ulje još više privlači sunce (poznato je da ga stavljamo na kožu kako bi što više pocrneli), pa ga treba izbegavati.Postoje posebne kolekcije koji u sebi sadrže UV filter za zaštitu od sunca, kao i šamponi koji su ekstremno hidrantni i koji efikasno otklanjaju ostatke morske soli i hlora. Tu su i regeneratori koji sadrže UVA/B filtere, koji oblažu vlas i čuvaju je. To su uglavnom takozvane „Sun Care“ kolekcije, namenjene isključivo nezi kose leti.

Katarina Maravić
Katarina Maravić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track