Pola veka Roling Stonsa

Pola veka Roling Stonsa

Stil -
Džeger i Ričards u to vreme su imali 18 godina, a Džons, koji se 1969. udavio u bazenu svoje kuće, imao je 20 godina

LONDON - Legendarni "Roling Stonsi" proslaviće ovog meseca 50 godina od prvog nastupa u Marki klubu u Londonu 12. jula 1962. Mik Džeger, Kit Ričards i Brajan Džons tog dana su sa još trojicom muzičara prvi put svirali pod imenom "Roling Stonsi", na nastupu koji je napravio revoluciju u istoriji roka. Prijatelji iz detinjstva, Džeger i Ričards u to vreme su imali 18 godina, a Džons, koji se 1969. udavio u bazenu svoje kuće, imao je 20 godina.

Upravo u Marki klubu u Oksford Stritu koji je danas ogranak Santander banke, posejano je seme uspeha legendarne grupe koja je u narednih pola veka izvršila snažan uticaj na rokenrol kao i na popularnu kulturu uopšte. U proteklih pola veka, britanski bend u svetu je prodao više od 200 miliona albuma. Vrhunac je dostigao krajem 60-ih i sredinom 70-ih godina, pre svega zahvaljujući albumima "Beggars" Banquet", "Sticky Fingers" i "Exile on Main Street". Početak njihovog muzičkog putovanja biće obeležen izložbom fotografija i dokumentarnim filmom. Hitovi kao "(I Can"t Get No) Satisfaction", "Jumpin" Jack Flash" i "Brown Sugar" danas su rok himne, decenijama nakon što su bili na vrhu top lista. O trajnoj popularnosti benda, čiji su članovi danas penzioneri u 60. i 70. godinama, dokazuju i spekulacije o tome da li će godišnjicu prvog nastupa obeležiti zajedničkim koncertom. Magazin Roling Ston, nazvan po bluz pesmi Madija Votersa (Muddy Waters) po kojoj je i bend dobio ime, objavio je prošlog meseca da Džeger, Ričards, Roni Vud i Čarli Vots razmišljaju o najmanje jednom živom nastupu ove godine povodom pola veka rada. Ipak, Ričards je izjavio da ove godine neće biti turneje "Stonsa", iako članovi benda sviraju zajedno na probama prvi put posle pet godina. "U suštini, još nismo spremni", kazao je Ričards magazinu Roling Ston u martu i dodao da je 2013. "realnija" godina za početak turneje. Džeger je na Tviteru demantovao koncert "Stonsa" povodom Olimpijade u Londonu koja počinje 27. jula. "Ne sviramo na Olimpijadi, ali se radujem igrama kao i svi ostali!", napisao je prošlog meseca. Članovi benda su, takođe, demantovali skorašnje navode medija da će poslednji put nastupiti zajedno na festivalu Glastonberi iduće godine. Obožavaoci će članove benda moći da gledaju na fotografijama, na izložbi "Roling Stonsi: 50", koja se 12. jula otvara u londonskom Somerset hausu.

Postoje indicije da će i Džeger i kolege iz grupe prisustvovati otvaranju izložbe. Istog dana u prodaji će se naći i istoimena knjiga. Novi dokumentarac o "Stonsima" od prvog nastupa do danas uslediće u septembru. "Roling Stonsi" su "preživeli" brojne izmene postave, kao i sukobe Džegera o Ričardsa, koji su srž benda. Taj sukob izbio je na površinu 2010, kada je Ričards u autobiografiji "Life" oštro kritikovao Džegera, posebno zbog toga što je prihvatio vitešku titulu od kraljice Elizabete Druge. Uprkos preprekama, bend je nastavio da nastupa, iako je Ričards umalo poginuo kada je 2006. na Fidžiju pao sa drveta kokosa, tokom turneje na kojoj je grupa promovisala poslednji studijski album "A Bigger Bang".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track