Ohrid - biser Makedonije

Ohrid - biser Makedonije

Stil -
Grad istorije i brojnih manastira - jedna od kolevki pravoslavne duhovnosti, s kristalno čistim jezerom, predstavlja savršeno mesto za odmor

Veličanstveno mesto, koje nazivaju dušom Balkana.Ovaj predivni grad leži u dnu Ohridskog polja, na osamljenoj krečnjačkoj hridi, koja se diže visoko iznad Ohridskog jezera. Zbog takvog položaja na hridi („vo hrid“, „o hrid“) dobio je ime Ohrid.Karakterističan je po brojnim manastirima i crkvama, prozirnom jezeru, ostacima koloseuma koji su izgradili Rimljani i centralnom gradskim trgu, na kome se nalazi fontana čiji reflektori osvetljavaju razgranato stablo javora - činar, koje tu raste već oko devet vekova. Zbog svojih karakteristika i lepote, Ohrid i Ohridsko jezero su od 1980. godine na spisku svetskih baština Uneska.Ovaj grad se ponosi i najstarijim slovenskim manastirom Sveti Pantelejmon, u kome se nalazi ima više od 800 ikona u vizantijskom stilu, koje datiraju iz 12. sve do kraja 14. veka.

Jezero nazivaju i slatkovodnim morem
Jezero nazivaju i slatkovodnim morem

PlažeNajlepše plaže na Ohridskom jezeru nalaze se izvan Ohrida, na potezu centar grada - Sveti Naum, a u ovom delu se nalaze i najlepši ohridski hoteli. Gradište i Ljubaništa su plaže popularne kod mladih turista, jer se tamo prave najbolje letnje žurke, dok mestašca Trpejca, Peštani, Lagadin i Sveti Stefan imaju plaže nešto mirnijeg tipa, s malim restoranima i kafeima, muzikom i brojnim sportovima na pesku, što ih čini privlačnim za sve generacije. U slučaju da u Ohrid ne idete svojim automobilom, do njih možete stići mini-busom ili kombijem, po ceni od pola do jednog evra po osobi.

Noćni ŽivotSvi oni koji misle da je Ohrid dosadno i usporeno mesto, namenjeno za odmor penzionera i roditelja s malom decom, grdno se varaju, jer ovaj grad živi punim plućima. Do jedan sat posle ponoći uobičajeni su izlasci po kafićima u gradu i onim uz samo jezero, na ulasku u stari grad, a nakon toga svi prelaze u noćne klubova, kabaree ili diskoteke. Za one koji vole pivo važna informacija je da su doze pića veće nego u Srbiji (minimalna doza u Makedoniji je 0,4 l). A i cene su veoma pristupačne, što je još jedan razlog da posetite Ohrid.JezeroOhridsko jezero nalazi se u jugozapadnom delu Makedonije i istočnom delu Albanije, a uz Ženevsko i Bodensko spada u red većih evropskih jezera, čija je dubina čak 228,7 metara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 695 metara, a njegovom slivu pripada 40 reka. Nezaboravan utisak ostavlja i zbog boje vode, koja se od izlaska do zalaska sunca stalno menja. Kada je dan sunčan, providnost vode doseže čak do dubine od 22 metra. Ohridsko jezero dobija vodu iz brojnih podvodnih izvora i izvora kod manastira Sveti Naum, kao i Biljaninih izvora. Prosečna temperatura vode u avgustu iznosi 23 stepena Celzijusa.

PrirodaJedinstvena flora i fauna ovo mesto čine jednim od najvećih bioloških rezervata u Evropi i predstavlja retku zanimljivost za istraživače, koji su Ohridsko jezero nazvali „slatkovodno more“. Pojedine vrste koje u njemu žive ostaci su prastarog biljnog i životinjskog sveta Evroazije, koji je danas, osim u Ohridskom jezeru, moguće pronaći još samo u Tiberskom jezeru, na Srednjem istoku i u Bajkalskom jezeru u Sibiru. Riblji svet jezera, sa 17 različitih vrsta, zaista je neverovatan. Najpoznatije su dve vrste endemskih ohridskih pastrmki, letnica i belvica, jegulja koja može dostići i do 1,5 metar dužine i mala riba plašica. Ove riblje vrste su pravi izazov za ribare i gozba za gastronome, naročito za one koji vole pastrmku pripremljenu na čuveni ohridski način.

Ovo prelepo iskustvo koštaće vas pet evra
Ovo prelepo iskustvo koštaće vas pet evra

Vožnje brodićimaMnoštvo brodića vozi putnike na krstarenje jezerom i prevozi ih do plaža. Cena vožnje od centra Ohrida do Svetog Nauma i nazad košta od pet do 10 evra, u zavisnosti od prevoznika. S meštanima koji imaju čamce možete ugovoriti vožnju po jezeru po ceni od pet evra u trajanju od pola sata za nekoliko osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track