Karden Veneciji poklanja Palatu svetlosti
Foto: Reuters

Modni kreator gradi toranj

Karden Veneciji poklanja Palatu svetlosti

Stil -
Zamišljena je kao skup šest džinovskih diskova koje drže tri kule različite visine

VENECIJA - Francuski dizajner Pjer Karden objasnio je sinoć svoj plan za izgradnju 255 metara visokog tornja "Palata svetlosti" u industrijskoj oblasti Venecije.

"Želim da ponudim Veneciji veliku baštu za večnost", rekao je on novinarima u gradu gde su mnogi šokirani Kardenovom idejom.

Karden (90) koji je na konferenciju za novinare stigao električnim automobilom rekao je da želi da projekat bude završen za Milansku izložbu 2015.

Toranj sa 65 spratova u Porto Margeri biće izgrađen na zemljištu površine 40 hektara gde se sada nalaze skladišta puna industrijskih hemikalija.

Kardenov toranj zamišljen je kao skup šest džinovskih diskova koje drže tri kule različite visine. U tornju će se nalaziti stanovi, hoteli, restorani, istraživački centri i sportske sale i prostirao bi se na površini od 250.000 kvadratnih metara.Budžet tornja procenjen je na između 1,5 i dve milijarde evra.

"Ovaj projekat uposliće namanje 5.000 radnika", rekao je Karden koji je svog rođaka Rodriga Basilikatija stavio na čelo projekta.

Karden je juče otvorio izložbu za javnost posvećenu ovom projektu i izložba će trajati do 25. novembra.Na pitanje AFP-a zašto je izabrao Veneciju, Karden je rekao da su razlog tome njegovi italijanski koreni i dodao: "Za to nema mesta u Parizu".

Karden je takođe i odbacio kritike lokalnih konzervatora na njegov račun rekavši da toranj "neće biti vidljiv iz Venecije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track