Pravi kraj Fatalne privlačnosti: Aleks se zaklala

Promenili kraj

Pravi kraj Fatalne privlačnosti: Aleks se zaklala

Stil -
Američki film "Fatalna privlačnost" sa Glen Kloz i Majkl Daglasom u glavnim ulogama postigao je pre tačno 25 godina veliki uspeh i zaradu, uzdrmavši dramatično filmsku industriju, ali i instituciju braka

LOS ANĐELES - Američki film "Fatalna privlačnost" sa Glen Kloz i Majkl Daglasom u glavnim ulogama postigao je pre tačno 25 godina veliki uspeh i zaradu, uzdrmavši dramatično filmsku industriju, ali i instituciju braka.

Međutim, pitanje je da li bi se sve to dogodilo da je ostao u originalnoj i malo poznatoj verziji. Priča o uspešnom oženjenom poslovnom muškarcu (Majkl Daglas), koji zapada u ljubavnu aferu sa ozbiljno poremećenom ženom (Glen Klouz), te 1987. godine nije predstavljala samo filmski hit već i čestu temu razgovora, podseća veb portal "Jahu" (Yahoo).

Film koji je zaradio 156 miliona dolara i šest nominacija za Oskara možda i ne bi ostvario takav uspeh da je ostao dovršen prema prvobitnom scenariju. Konačna teatralna scena u kojoj Aleks (Klouzova) napada Dena (Daglas) u njegovoj kući, a posle velike borbe je ubija Denova žena Bet (En Arčer) nije naime kraj koji je snimljen u prvobitnoj originalnoj verziji.

Originalna verzija je imala znatno mračniji i nesrećniji kraj, ali posle loših ocena na probnim prikazivanjima filma, konačna scena borbe je u potpunosti snimljena ponovo.

U originalnom završetku, koji je moguće videti na nekim DVD i Blu rej izdanjima, Den grabuljama u svom dvorištu kupi lišće kada policija dolazi i kaže mu da je Aleks pronađena mrtva i da je najverovatnije ubijena nakon što joj je vrat presečen kuhinjskim nožem.

Den shvata da se Aleks, kako bi mu se osvetila, ubila nožem sa njegovim otiscima. Njega zatim policija odvodi u zatvor, dok supruga Bet sve posmatra sa suzama. Gledaocima je ostavljen tračak nade, s obzirom da Bet nalazi i audio snimak na kojem Aleks tvrdi da će se ubiti ako ne može da bude sa Denom. Poslednja scena je, međutim, flešbek Aleks koja sebe vidi kako sedi na pločicama sopstvenog kupatila i nožem seče svoj vrat.

Kada je film probno prikazan, gledaocima se nije svideo kraj, nakon čega je doneta odluka da se on ponovo iscenira i snimi, što je, podseća "Jahu", izazvalo tenzije na snimanju.

Majk Daglas je svojevremeno listu "Entertejment vikli" (Entertainment Weekly) rekao da razume da su gledaoci želeli kraj sa više akcije.

"Ona je bila tako moćna i tako zla na jedan makijavelistički psihotičan način da je to ostavilo publiku frustriranom. Oni su želeli da je neko ubije", ocenio je Daglas.

Klouzova se, međutim, protivila ponovnom snimanju kraja, navodeći da je nakon konsultacija sa pravim psihijatrom o ličnosti Aleks došla do zaključka da bi u realnom životu takva osoba najverovatnije izvršila samoubistvo. Na kraju je glumica ipak popustila i ekipa je provela još tri nedelje na snimanju novog kraja filma.

Daglas je Američkom filmskom institutu kasnije rekao da ne shvata zašto se podiže tolika galama oko ponovnog snimanja scena iz filmova kako bi se udovoljilo gledaocima.

"Da li pravite film za režisera, kao umetnika, ili pravite film za publiku kako bi uživala u dvočasovnoj zabavi? Da bi bio toliko uspešan i prijatan koliko god je to moguće?", naveo je Daglas.

Čak je i Klouzova kasnije priznala da je, iako se s pravom protivila promeni, film bolje serviran sa novim krajem. Američka glumica kao uspomenu čuva nož kojim je Aleks napala Dena u svojoj kuhinji."Producenti su bili u pravu kada su odlučili da zadovolje publiku i pruže im katarzu. Zla osoba je mrtva. Ali ona nije bila samo loša osoba", rekla je Glen Kloz. Ona je dodala da oseća preveliku empatiju prema liku Aleks da bi je svrstala u zle osobe."Kada mi ljudi kažu "Igrala si toliko zlih karaktera".Aleks nije na mojoj listi. Što se mene tiče, jedina zla osoba koju sam glumila je Kruela de Vil (Zlica od Opaka) iz Diznijeve adaptacije "101. dalmatinca"", obelodanila je Glen Klouz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track