Vatikan blagosiljao novog Bonda

Oservatore romano

Vatikan blagosiljao novog Bonda

Stil -
Zvanični organ Vatikana je 23. film čuvenog serijala obasuo pozitivnim kritikama, ocenjujući ga "jednim od najboljih Bondovih filmova u poslednjih 50 godina"

RIM - Gotovo je sigurno da ga je 1963. godine, kada se drugi film iz Bondovog serijala "Iz Rusije s ljubavlju", pojavio u bioskopima, vatikanski "Oservatore romano" potpuno ignorisao ili, što je verovatnije, oštro osudio kao što je to učinio i par godina ranije sa filmom "Sladak život" Federika Felinija.

Da više nije novina krutih stavova, koja isključivo piše o religiji, vatikanski list "Oservatore romano" potvrdio je juče objavivši čak pet članaka o novom filmu Džejmsa Bonda, "Skyfall".

Zvanični organ Vatikana je 23. film čuvenog serijala obasuo pozitivnim kritikama, ocenjujući ga "jednim od najboljih Bondovih filmova u poslednjih 50 godina".U centralnom članku posvećenom ovom ostvarenju, pod naslovom "007 dozvola za plakanje", list hvali najnoviju inkarnaciju slavnog špijuna, navodeći da je Bond, kog u filmu igra britanski glumac Danijel Krejg, izlašao iz ustaljenog klišea.

"On je čovečniji, sposoban da ispolji osećanja, pa čak i da zaplače: jednom rečju realniji", ističe se u članku. Autor drugog članka poredi glumce koji su igrali Džejmsa Bonda, od Šona Konerija do Krejga. Treći članak donosi intervjuu sa Krajgom, u četvrtom se objašnjava zašto je autor Ian Fleming svom junaku dao ime Džejms Bond (Fleming je želeo da ime zvuči što običnije), dok se u petom analizira muzika Bondovih filmova.

Ovi članci pokazuju koliko se ova novina promnila od svog osnivanja pre više od 150 godina.Od kako je 2007. Đan Marija Vijan postao glavni i odgovorni urednik, list se polako od novine koju su mnogi poredili sa pilulom za spavanje, transformisao u štivo koje prati ne samo crkvenu tematiku već i savremene događaje i trendove, pa i dešavanja u šou biznisu.

List, koji je veoma uticajan uprkos tiražu od svega 15.000 primeraka, danas objavljuje mnogo više tekstova čiji su autori žene ili koji se tiču međunarodne scene kao i brojne zanimljivosti.Dokaz da se nije samo Bond promenio, već i zvanični organ Vatikana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track