Kleptonov sat od platine 3,6 miliona dolara
Foto: Rojters

Aukcija

Kleptonov sat od platine 3,6 miliona dolara

Stil -
Sat je jedan od dva primerka u platini i Klepton ga je nabavio pre desetak godina

ŽENEVA - Ručni sat od platine "Patek Filip" koji je pripadao britanskom rok muzičaru Eriku Kleptonu prodat je na aukciji za 3,44 miliona švajcarskih franaka (3,63 miliona dolara), saopštila je aukcijska kuća Kristi.

Sat je jedan od dva primerka u platini i Klepton ga je nabavio pre desetak godina, navodi se u saopštenju Kristija. Sat je prodat na aukciji u Ženevi na kojoj se našlo više od 300 časovnika.

"Kupio ga je anonimni kupac", rekao je Rojtersu portparol Kristija, Kristijano de Lorenco.Napravljen u Švajcarskoj 1987. sat Patek Filip ima kalendar sa mesečevim fazama, kao i prozorčiće za dan i mesec i kazaljke koje pokazuju sekunde i minute.

Većina stručnjaka smatra da je reč o jednom od 10 najznačajnijih satova na svetu zbog istorijske važnosti, mehaničke kompleksnosti, lepote, originalnog stanja, retkosti i izvanrednih performansi.

Klepton je prošle godine prodao više od 70 svojih gitara na humanitarnoj aukciji u Njujorku prikupivši 2,15 miliona dolara za rehabilitacioni centar koji je osnovao na Antigvi.

Prošlog meseca u Londonu je prodao sliku nemačkog umetnika Gerharda Rihtera na Sodbijevoj aukciji za 34,2 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track