Branislav Rašić ekskluzivno snima jubilej Rolingstonsa!
Foto: Nebojša Mandić

50. godina rok grupe

Branislav Rašić ekskluzivno snima jubilej Rolingstonsa!

Stil
11:36h
Beograđanin koji živi i radi u Londonu biće zvaničan snimatelj jubilarnih koncerata u Londonu

LONDON - Najuspešniji profesionalni rok-fotograf iz Srbije i bivše Jugoslavije, Beograđanin Branislav Brajan Rašić koji živi i radi u Londonu biće zvaničan snimatelj jubilarnih koncerata "Rolingstonsa" koji se sutra i u četvrtak održavaju u tom gradu.

Rašić će, uz još jednog kolegu, biti jedini koji će ovekovečiti slavljeničke koncerte povodom 50 godina postojanja "Stonsa" ekskluzivno za potrebe te kultne rok-grupe.

"Izuzetno sam počastvovan i ponosan što sam ne samo svedok nego i hroničar istorije i 50-godišnjice "Stonsa". U julu sam ih snimao na promociji retrospektivne izložbe i monografije u Londonu, a u oktobru na koncertu u pozorištu u Parizu", izjavio je Branislav Rašić.

Na pet jubilarnih koncerata, dva u Londonu i tri u SAD, biće prodavan i katalog - štampani presek 50-godišnje istorije grupe - u kome su i deset Rašićevih fotografija.

Rašić je prve amaterske snimke "Stonsa" načinio na koncertu u Zagrebu 1976, a snima ih duže od tri decenije. Dosad ih je snimao više od 50 puta širom sveta.

Izdvaja najveći koncert u istoriji grupe na otvorenom na plaži Kopakabana u Riju de Žaneiru 2006. kada je takođe bio službeni fotograf, kao i onaj u Milanu iste godine kada se na pozornicu vratio Kit Ričards posle "pada sa palme".Krajem septembra u Beogradu Ambasada Velike Britanije priredila je izložbu 20 odabranih Rašićevih fotografija "Rolingstonsa" koje su prodate na aukciji u humanitarne svrhe.

U Muzeju primenjene umetnosti 2003. godine priređena je izložba 40 njegovih slika povodom 40-godišnjice "Stonsa". Sličnu izložbu Rašić je godinu dana kasnije imao i u Singapuru.

Branislav Rašić (57) fotografisao je gotovo sve najpoznatije rokere sveta, a mnogi od desetina hiljada njegovih snimaka objavljeni su u medijima širom sveta. Rašić je prve fotografije objavio sredinom sedamdesetih godina prošlog veka u jugoslovenskom rok magazinu "Džuboks". Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih bio je foto-dopisnik "Džuboksa", a potom magazina "Rok" iz Londona.beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja