Depardje: Nisam otišao samo zbog poreza
Foto: Rojters

Otvorio dušu

Depardje: Nisam otišao samo zbog poreza

Stil -
Da sam hteo da izbegnem porez, to bih odavno uradio. Neki su otišli pre 20 godina. Na spisku 50 najpopularnijih Francuza, možda njih 20 su u Francuskoj, a ostali 30 su otišli, rekao je Depardije

PARIZ - Glumac Žerar Depardije izjavio je da je Francuz, iako ima ruski pasoš.

"Imam ruski pasoš, ali ja sam Francuz...", rekao je Depardije francuskoj televiziji Ekip 21 i negirao da je prihvatio novi pasoš da bi izbegao plaćanje poreza.

"Da sam hteo da izbegnem porez, to bih odavno uradio. Neki su otišli pre 20 godina. Na spisku 50 najpopularnijih Francuza, možda njih 20 su u Francuskoj, a ostali 30 su otišli", rekao je Depardije.

Glumac je rekao da je "normalno da su neki ljudi protiv (poreza). "Ja sam građanin sveta. Putovao sam po mnogim zemljama gde sam video pravu nepravdu. Nije bilo zaista lepo, ali se tu ništa ne može. Na političarima je da rade na tome.

Ponekad sam nespretan u svojim izjavama, ali ja sam samo ljudsko biće. Mogu da pogrešim, ali nikad zlonamerno", rekao je on.

Depardije je govorio iz Ciriha, gde je pozvan da prisustvuje dodeli Zlatne lopte 2012. godine Međunarodne fudbalske federacije (FIFA). Ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je 3. januara rusko državljanstvo francuskom glumcu Žeraru Depardijeu (63), koji je nedavno zapretio da će se odreći francuskog pasoša zbog povećanja poreza za najbogatije Francuze.

Depardije, jedan od najbolje plaćenih francuskih glumaca, odnedavno živi u Nešinu, belgijskom mestu nedaleko do granice sa Francuskom kako bi izbegao plaćanje poreza u svojoj zemlji. Francuske vlasti planiraju da 2013. uvedu porez od 75 odsto za bogate čiji su godišnji prihodi veći od milion evra.

Kada je Depardije najavio da se seli u Belgiju, francuski premijer Žan-Mark Ero je to nazvao žalosnim postupkom. Depardije mu je na to odgovorio pismom napisanim u gnevnom tonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track