SAVET: Rešite se celulita u 5 koraka!

Tako lako

SAVET: Rešite se celulita u 5 koraka!

Stil -
Nagomilavanje pomorandžine kore je posledica loše ishrane koja dovodi do sporijeg rada organa za varenje

Mrzite celulit i svaki put kada se pogledate u ogledalu vidite tu glupu pomorandžinu koru. Evo šta treba da radite da biste ubrzali lenja creva, oslobodili se viška kilograma i popravili sliku u ogledalu.Nutricionisti i lekari se slažu da su višak kilograma i nagomilavanje celulita posledica loše ishrane koja dovodi do sporijeg rada organa za varenje.

Da biste ubrzali svoja lenja creva, trebalo bi da jedete povrće i hranu bogatu biljnim vlaknima, da duže žvaćete svaki zalogaj, da izbegavate slano i da se redovno bavite fizičkim aktivnostima, tvrdi Georgi Nazarov, autor knjige „Kako se najlakše ugojiti i oslabiti“.

Samo promenom načina ishrane ćete uspeti da se rešite suvišnih kilograma, celulita, ali i da sprečite nastanak brojnih zdravstvenih problema.

Očistite creva

Uz svaki obrok jedite salatu od sezonskog povrća i uzmite nekoliko kašika pšeničnih klica i mešavine semenki lana, bundeve i susama. Redovno doručkujte kaše koje sadrže obrano mleko ili jogurt, suvo voće, pšenične klice, semenke lana, bundeve i susama, ovsene ili ražane pahuljice.

Beli hleb i peciva zamenite proizvodima od integralnog brašna. Svakodnevno grickajte sirovu šargarepu, uzimajte po nekoliko kapi propolisa i pola kašičice ribljeg ulja.

Naučite da žvaćete

Potrudite se da vam bar jedan obrok traje 20 minuta, kako biste imali vremena da dobro sažvaćete svaki zalogaj. Sipajte određenu količinu hrane u tanjir i ne dosipajte. Porciju smanjujte vremenom.Pola sata pre obroka obavezno popijte čašu vode. To će poboljšati varenje, a ujedno i smanjiti potrebu za hranom. Vodite dnevnik ishrane. To je najbolji način da shvatite koliko i kako često jedete.

Ne izbegavajte ljuto

Kefir i acidofilni jogurti i drugi proizvodi od životinjskog ili sojinog mleka prave ravnotežu korisnih i opasnih bakterija u crevima. Zato su vam ovi mlečni napici neophodni. Ravnoteža se može postići i tako što ćete u ishranu uvrstiti sirov beli luk, svežu ili sušenu ljutu papriku i začine poput kima, đumbira ili karija. Imajte na umu da što je ishrana bliža vegetarijanskoj, to je i crevna mikroflora kvalitetnija.

Izbegavajte slano

Izbegavajte prženje, dinstanje i pečenje, industrijski pripremljenu i konzervisanu hranu. Umesto jodirane kuhinjske soli koristite kalijumovu ili morsku so, soja-sos, a najbolje rešenje su mlevene morske alge kojih sada ima i kod nas.Sveže povrće nemojte soliti, a ako već morate, uradite to suvim ili svežim začinskim biljem. Koristite negaziranu vodu s malo minerala. Popijte barem dva litra dnevno.

Jedite što više voća

Ako povedete računa o jetri, lakše ćete se osloboditi masnih naslaga i celulita. Jetra je najvažniji filter u našem organizmu jer je, između ostalog, zaslužna za njegovu detoksikaciju. Iako je za ovaj korak poželjan stručni nadzor, postoje i stvari koje možemo sami da uradimo.Jednom nedeljno jedite samo voće. Jednom mesečno uvedite vodeni dan. U ishrani koristite integralne žitarice, mahunarke, ribu, sveže povrće, voće, maslinovo i laneno ulje i semenke lana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track