Bolovi koje ne smete ignorisati

Bolovi koje ne smete ignorisati

Stil -
Stav da će boljka proći sama od sebe nikako nije dobar. Čim se bol pojavi, to znači da nas telo opominje da s njim nešto nije u redu

Ne igrajte se sa zdravljem!Dok su lakši hronični bolovi za veliki broj ljudi sastavni deo života, oni oštri i iznenadni jasno su upozorenje tela da nešto nije u redu. Zato na prve takve simptome odmah treba posetiti doktora. Dajemo vam spisak sedam tipova bolova koji nikada ne smete ignorisati.

1. Neprijatnost u grudima, vilici, ramenu i ruci

Većina nas misli da se infarkt prepoznaje po probadajućem bolu u predelu grudi i srca, ali se pred srčani udar zapravo javlja čudan osećaj u grudima. Usled srčanog udara pre se javljaju bolovi u ramenu, ruci i vilici nego oko samog srca, a ako ih prati i zadihanost, odmah treba pozvati hitnu pomoć. Ako na vreme stignete u bolnicu, šanse da vam se spase život rastu za više od 60 odsto.

2. Zatvor i jaki bolovi u stomaku

Najčešći uzrok jakog bola u stomaku je upala slepog creva, koje se nalazi u desnoj polovini donjeg stomaka, između kuka i pupka. Ako je mesto jako osetljivo na dodir, a pritom se javio i zatvor, požurite u bolnicu. Ako dođe do prsnuća slepog creva, velike su šanse da se javi unutrašnje krvarenje i razvije sepsa.

3. Intenzivna glavobolja

Oštar i probadajući bol u glavi, posebno ako je to najgora glavobolja koju ste ikad osetili, razlog je da hitno posetite lekara. Takva vrsta bola može da bude znak unutrašnjeg krvarenja usled toga što vam je pukla aneurizma, što za kratko vreme može da izazove smrt.4. Bol u listovimaJedna od manje poznatih opasnosti je duboka venska tromboza, krvni ugrušak koji se najčešće pojavljuje u venama nogu. Takva tromboza može da bude opasna po život ako se ugrušak oslobodi i otputuje do pluća ili srca. Rak, gojaznost, trudnoća ili duže mirovanje su faktori rizika.Kako je prvi simptom nastanka ugruška otok na listu, koji je povremeno praćen bolom, idite lekaru da biste otklonili sumnju na ugrušak.5. Žarenje u stopalimaHronično peckanje u stopalima često je kod dijabetičara, a mogu ga prouzrokovati i nedostatak vitamina B, bolesti bubrega, slaba cirkulacija, bolesti krvnih sudova i poremećaji štitne žlezde. Prvo što treba da uradite je analiza kompletne krvne slike, a potom da s doktorom potražite mogući uzrok ovog neprijatnog simptoma.6. Bol u donjem delu leđa i između lopaticaUzrok je obično artritis, ali druge mogućnosti uključuju srčani udar i probleme s abdomenom. Jedna od opasnosti je pucanje aorte uzrokovano njenim širenjem. Ako duže vreme patite od povišenog krvnog pritiska, a bol ne prolazi, već se pojačava, obavezno treba posetiti doktora.7. Bol u stomaku uz probavne smetnje i naduvenost Ako vam se apetit i navike u ishrani menjaju, a uz to osećate i neprijatnost u abdomenu duže od dve nedelje, obavezno posetite doktora. Upravo su to najčešći simptomi raznih vrsta karcinoma, koje pacijenti primete, ali na njih obično ne reaguju. Iako uzroci često mogu da budu bezazleni, to nije nešto s čime se treba igrati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track