(VIDEO) MAČKE IZUMRLE PRE 10.000 GODINA: Naučnici će klonirati pećinske lavove iz ledenog doba
Foto: Youtube/screenshot

Pronađena perfektno očuvana tela

(VIDEO) MAČKE IZUMRLE PRE 10.000 GODINA: Naučnici će klonirati pećinske lavove iz ledenog doba

Zanimljivosti -
Ruski arheolozi pronašli su u Sibiru tela smrznutih pećinskih lavova, stara više od 10 000 godina. Ove životinje pronađene su u tako očuvanom stanju da im je čak i krzno ostalo netaknuto svih ovih godina.

Ruski naučnici sada planiraju da kloniraju ove praistorijske mačke koje su pronađene u Jakutiji na istoku Sibira.

Načelnik Odeljenja za proučavanje mamuta Akademije nauka u Jakutiji, dr Albert Protopopov, kaže da su tela, zbog niskih temperatura, tako dobro očuvana, da imaju čak i krzno, uši, meka tkiva, pa čak i brkove.

Istraživači iz Rusije i Južne Koreje zajedno će raditi na tome da ekstrahuju dovoljno DNK iz ostataka, kako bi klonirali ovu davno izumrlu životinju.

Dr Protopopov veruje da su mladunci bili živi svega nedelju ili dve i da su uginuli u pećini u kojoj ih je majka krila od drugih gladnih lavova. Telo jednog od njih će biti korišteno za eksperimente, a drugo će biti izloženo u muzeju.

Istraživači će na leto nastaviti sa ispitivanjem unutrašnjosti pećine u kojoj su pronađeni, kako bi potražili ostatke drugih lavova.

Pećinski lavovi nekada su živeli na području od Velike Britanije do krajnjeg istoka Rusije, sve dok nisu izumrli pre oko 10.000 godina, a smatra se da su nestali zbog smanjenja populacije jelena i medveda koji su bili njihov omiljeni plen.

(news.com.au)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja