NAUČNICI PRONAŠLI NOVU TEHNIKU: Moći ćemo da jedemo meso, ali nećemo morati da ubijamo životinje
Foto: Profimedia

Gajenje životinja samo radi ishrane postaće nezamislivo

NAUČNICI PRONAŠLI NOVU TEHNIKU: Moći ćemo da jedemo meso, ali nećemo morati da ubijamo životinje

Zanimljivosti -
Indijsko-američki naučnici pronašli su način za razvijanje mesa od životinjskih ćelija kojima je za razvoj potrebno između 9 i 21 dana. Ovo je nova tehnika koja bi mogla da pomogne u zaustavljaju pokolja životinja na globalnom nivou.

Meat-reducers fired up about world’s first 'cultured' meatball. More HERE: http://www.meatfreemondays.com/meat-reducers-fired-up-about-worlds-first-cultured-meatball/Memphis Meats

Posted by Meat Free Monday on Wednesday, February 10, 2016

Nadajući se da će se u narednih nekoliko godina popularnost mesa dobijenog od životinjskih ćelija povećati, Uma S Valeti rekao je da bi ovakav proizvod mogao da pomogne u zaustavljaju pokolja životinja širom sveta.

"Ovo je sasvim održiv scenario, a takođe je i humano", rekao je Valeti, kardiolog i suosnivač "Memphis Meats".

Meso iz laboratorije nije uzrokovalo neželjene efekte kao što je bakterijsko zagađenje, visok nivo zasićenih masti ili neke druge ekološke probleme.

“Uzgajamo meso koje je bezbednije, zdravije i održivije”, rekao je Valeti, koji je učestvovao u samom procesu stvaranja.

Za razvoj ovakvog jedinstvenog i raznovrsnog mesa korišćene su ćelije određenih vrsta životinja koje su sposobne da se same obnavljaju. Te ćelije su potom tretirane kiseonikom i hranljivim materijama kao što su šećeri i minerali.

Valeti je izjavio da njegov tim radi na stvaranju goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa jer su to tri vrste koje se najviše konzumiraju, ali i imaju najveći uticaj na životnu sredinu i zdravlje.

“Motiviše nas činjenica da će ljudi uskoro moći da kupuju ovo meso. Naš cilj je da se ovako uzgajano meso za tri godine nađe u restoranima, a u maloprodaji za pet, možda čak i ranije”, rekao je Valeti i dodao da će uzgojeno meso učiniti da gajenje životinja samo radi ishrane postane nezamislivo.

(Huffington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track