SMESTILI GA U KAVEZ: 100 godina kako se ubio Pigmejac kojeg su u zoo-vrtu izložili kao životinju
Foto: Vikipedija

Tužna istorijska priča

SMESTILI GA U KAVEZ: 100 godina kako se ubio Pigmejac kojeg su u zoo-vrtu izložili kao životinju

Zanimljivosti -
Pre tačno 100 godina život je sebi oduzeo Ota Benga, Pigmejac iz Konga koji je 1904. kao "antropološki izložak" zatvoren u kavez zoološkog vrta u Bronksu.

Četrdeset godina nakon ukidanja ropstva u SAD-u, 32-godišnji muškarac iz Konga izložen je poput životinje u kavezu i predstavljen kao "karika koja nedostaje" u razvoju čoveka.

Bio je visok 150 centimetara, imao je šiljaste zube što se smatralo tradicijom u njegovom plemenu Mbuti.Američki biznismen Samuel Filips Verner navodno je spasao Ota od kanibalskog plemena koje ga je otelo u Kongu i sa drugim Pigmejcima doveo ga je na Svetsku izložbu u Luizijani.

Ipak, verojatnija je teorija kako je bila reč o trgovini robovima. Na kontroverznoj izložbi ljudi "egzotičnih" narodnosti izloženi su u svojoj tradicionlanoj odeći ispred reprodukcije svojih domova. Benga se nakon toga vratio u Afriku i oženio, ali ubrzo je opet došao u SAD pošto mu je supruga umrla od ugriza zmije.

Verner se potom sa osnivačem Zoološkog vrta u Bronksz dogovorio da Ota bude jedan od primata i smestio s majmunima i predstavljali ga kao "kariku koja nedostaje". Ubrzo je postao najpopularniji, a uprava vrta tvrdila je kako je Ota za svoj "posao" prima platu.

Nakon što se lokalna crnačka crkvena zajednica pobunila, Ota je pušten iz kaveza, ali i dalje je boravio u ZOO-u gde su ga posetioci svakodnevno maltretirali dovikujući mu pogrdne izraze.Nakon nekog vremena napustio je vrt i otišao u Virdžiniju gde je promenio ime u Oto Bingo, stavio navlake na zube, učio je jezik i na kraju se zaposlio u fabrici duvana.

Povratak u domovinu zaustavio Prvi svjetski ratUbrzo je odlučio vratiti se u Afriku, ali ga je u tome sprečio početak Prvog svetskog rata.Godine 1916, 20. marta, skinuo je navlake sa zubiju, zapalio ceremonijalnu vatru i ukradenim pištoljem upucao sebi u srce.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track