(VIDEO) U ZEMLJINOM KOMŠILUKU: Otkrivene tri nove planete, jedna od njih je naseljiva
Foto: Twitter/screenshot

Postoje uslovi povoljni za održavanje života

(VIDEO) U ZEMLJINOM KOMŠILUKU: Otkrivene tri nove planete, jedna od njih je naseljiva

Zanimljivosti -

Astronomi su otkrili tri nove planete dovoljno slične Zemlji i naglasili da bi na njima mogli da postoje uslovi povoljni za održavanje života.

Sve tri planete nalaze se na području naseljive "Zlatokosine" zone obližnje zvezde "2MASS J23062928-0502285", poznatije kao "Trappist-1", a za koju stručnjaci kažu da je u Zemljinom "komšiluku".

U pitanju je zvezda koja se nalazi u sazvežđu Vodolije, nešto veća od Jupitera i mnogo hladnija i crvenija od Sunca. Takve zvezde nisu retkost na Mlečnom putu i životni vek im je jako dug, ali do sada nikada uz jednu od njih nisu pronađene planete.

"Dwarf Star TRAPPIST-1" Astronomy Image of the Day- 5/3/16 This artist’s impression shows an imagined view from the...

Posted by Futurism on Tuesday, May 3, 2016

"Planete koji kruže oko zone 'Trappist-1' su 20 do 100 puta bliže svojoj zvezdi nego što je Zemlja Suncu", objasnio je Majkl Gilon sa Univerziteta u Liježu. Astronomi su zvezdu i planete otkrili uz pomoć 60-centimetarskog teleskopa iz Čilea, a sada sledi dalje proučavanje kako bi se utvrdilo jesu li planete zaista pogodne za život, imaju li atmosferu i ima li na njima možda znakova života.

This picture shows the Sun and the ultracool dwarf star TRAPPIST-1 to scale. The faint star has only 11 per cent of the diameter of the sun and is much redder in colour. Image: ESO

Posted by TODAY on Monday, May 2, 2016

Planete se nalaze na udaljenosti od 40 svetlosnih godina od Zemlje, stare su oko 500 miliona godina, a na najbliže dve moglo bi se živeti samo u "zoni sumraka", dok najveća i najudaljenija ima duže vreme kruženja oko planete - što znači da bi se na njoj, u teoriji, moglo živeti bilo gde. Njenu putanju je zasad teško odrediti pa grube procene kažu da joj može trebati od četiri do čak 73 dana da napravi puni krug oko zvezde.

(Dailymail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track