REŠENA MISTERIJA STARA 50 GODINA: Naučnici napokon otkrili tajnu fantomskog ogledala
Foto: Profimedia

Fenomen

REŠENA MISTERIJA STARA 50 GODINA: Naučnici napokon otkrili tajnu fantomskog ogledala

Zanimljivosti -

Naučnici su, nakon pedeset godina istraživanja, ubeđeni da su rešili misteriju u vezi sa svetlosnim odjekom koji je uspeo da se proširi i na razdaljini do 150 kilometara. Radi se o nevidljivom "ogledalu" koje se nalazi na visini od 150 kilometara od Zemlje, prema kojoj samo za vreme sutona i sumraka odbija radarske zrake.

Iako je ovaj fenomen zabeležen pre 50 godina, do sada niko nije uspeo da objasni zbog čega nastaju misteriozni svetlosni odjeci. Svi pokušaji da se sazna o čemu se zapravo radi su osujećeni, a sonde koje su poslate da ustanove šta se dešava nisu pronašle ništa što bi pomoglo saznanju.

Ilustracija (Foto:Profimedia)
Ilustracija (Foto:Profimedia)

Ove nedelje objavljena je i studija u časopisu "Geophysical Research Letters" u kojoj naučnici sa Univerziteta u Bostonu pokušavaju da objasne zbog čega se pojavljuje fantomsko ogledalo. Došli su do zaključka da su svetlosni signali jači za vreme solarnih oluja na Suncu, a slabiji za vreme pomračenja. Takođe su došli do spoznaje da se dubina signala poklapa s uglom pod kojim sunčevo zračenje ulazi u atmosferu, ali sam signal definitivno ne potiče od Sunca.

Mnogo je verovatnije da je u pitanju posledica fizičkog procesa, reakcija molekula kiseonika i azota s ultraljubičastim zracima u najvišim slojevima atmosfere. Udari vazduha u molekule izbijaju njihove elektrone, koji se nakon toga kreću velikom brzinom i jačinom energije. Interakcije između elektrona uzrokuju energetske talase.

Ilustracija (Foto:Profimedia)
Ilustracija (Foto:Profimedia)

Prema računarskim simulacijama masovna vibracija do koje dolazi prilikom energetskih talasa deluje kao ogledalo.

Pored toga što veruju da su razrešili ovu misteriju, naučnici tvrde da se ovo ogledalo može koristiti i za praćenje složenih vazdušnih strujanja.

Jedan od učesnika u istraživanju, Mirs Openhajm, sa Univerziteta u Bostonu kaže: "Kada uspete da shvatite nešto što pre vas nikom nije pošlo za rukom, tek onda to postaje stvarno vredno."

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja