NAUČNICI OTKRIVAJU: Da li se osećate kao da gubite prijatelje? Evo i zašto
Foto: Profimedia

Kada čarolija nestane

NAUČNICI OTKRIVAJU: Da li se osećate kao da gubite prijatelje? Evo i zašto

Zanimljivosti -

Naučnici su otkrili u kojoj dobi žene i muškarci počinju da gube prijatelje, a ako ste mislili da možda i znate odgovor na ovo pitanje, moguće je da se varate, jer rezultati su pokazali da taj proces počinje nešto ranije nego što bi čovek pomislio.

Broj prijatelja koje svaka osoba ima može biti dosta teško odrediti, s obzirom na to da su društvene mreže proširile taj termin do neprepoznatljivih mera, ipak naučnici su se u istraživanju držali osnova te su broj prijatelja pojedinaca merili brojem telefonskih kontakata, odnosno koliko pojedina osoba zove poznanika putem telefona.

Iako zvuči staromodno, naučnici tvrde da su njihovi rezultati u korelaciji s pređašnjim studijama i jednake konzistencije. Pređašnje studije merile su broj prijatelja metodom kontakta licem u lice.

I eto nas do "magične" dobi u kojoj čarolija povećanja broja prijatelja nestaje. Dakle, s navršenih 25 godina nadalje i prema rezultatima najnovijeg istraživanja, broj prijatelja koje pojedinac ima strmovito opada, a trend se nastavlja do duboke starosti.

Istraživači su otkrili da prosečan muškarac u dobi od 25 godina kontaktira 19 različitih osoba mesečno, dok prosečna žena iste dobi kontaktira njih 17,5.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Do 39 navršenih godina, muškarci mesečno kontaktiraju svega 12, a žene 15 osoba mesečno. Konačno, u dobi od 80 godina, broj kontakata se zaustavlja na otprilike osam za žene i šest za muškarce. Prema studiji, starije osobe ostaju u kontaktu uglavnom sa svojom decom i unucima do svoje smrti pa je ta konačna brojka zato manje više konstanta u navedenoj dobi nadalje.

Razlog u rapidnom gubitku prijatelja naučnici vide u eksperimentisanju koje je karakteristično za mlađe uzraste i željom za upoznavanjem novih ljudi. Studija navodi da su osobe u mlađoj dobi poput kupaca u šoping centru te da isprobavaju puno prijateljstava, pre nego što svoju energiju usmere na odabrani i uski krug prijatelja u kasnijoj dobi.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track