POSLE 8 SATI U PEĆINI, POGLEDAO JE U PLAFON: Niko nije mogao da veruje šta je fotografisao!
Foto: Ilyke

POSLE 8 SATI U PEĆINI, POGLEDAO JE U PLAFON: Niko nije mogao da veruje šta je fotografisao!

Zanimljivosti -

Novi Zeland je već dugo meta za turiste, naročito od kada je "Gospodar Prstenova" sniman tamo. Dosta posetilaca ne znaju za neverovatno prirodno okruženje sa pećinama u okrugu Vaitimo.

Ovo mesto pobeđuje bilo koji film fantazije. Fotograf Šaun Džefers otišao je tamo da istraži šta to pećine mogu da mu ponude. Bio je oduševljen prizorima od samog početka: transparentne paukove mreže koje su visile sa plafona...

Šaun je ulazio sve dublje u pećinu sve dok odjednom nije naišao na deo u mraku koji se nalazi duboko pod zemljom. Svetla su se reflektovala u vodi koja je tekla pećinom.

Ali ono što izgleda kao hiljade LED svetala na plafonu pećine zapravo su prirodna: To nisu svetleći crvi, već posebna vrsta komaraca koji svetle u mraku koristeći bioluminescence - biohemijsku reakciju u sistemu organa ovog insekta.

I odrasli, ali i oni u formi larve imaju ove "svetleće organe".

Transparentna, svetleća larva visi sa svilenih niti koje izgledaju kao novogodišnje lampice unutar insekata.

Šaun nije mogao da veruje svojim očima. Stvarno je želeo da usnimi ovo neverovatno svetlo, ali naišao je na tehnički problem: Slabo svetlo značilo je da jako dugo treba da čeka pre nego napravi dobru fotografiju.

Šaun je proveo oko 6 do 8 sati svaki dan sedeći u hladnoj vodi sa aparatom kako bi napravio ove sjajne fotografije. Trebalo mu je punih godinu dana da završi ovaj projekat, ali kada je video gotove fotografije, znao je da je bilo vredno toga.ne morate uvek da idete u bioskop kako biste otkrili neke nove svetove. Ponekada j emagija ispred vašeg nosa - ili nogu. I to čak i ne mora da bude Novi Zeland. Ako želite da uštedite novac i vreme, istražite lokalno...

(IlykE)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track