SVE VREME SMO BILI U ZABLUDI: Evo čemu služi plavi deo gumice
Foto: Profimedia

Da li ste ikada pomislili na ovo

SVE VREME SMO BILI U ZABLUDI: Evo čemu služi plavi deo gumice

Zanimljivosti -

Da li ste znali da plavi deo gumice nikada nije trebalo da briše trag hemijske olovke? Evo za šta je zapravo trebalo da bude korišten…

Skoro svaka osoba je bar jednom u životu imala ovakvu gumicu, živeći u ubeđenju da plavi kraj predstavlja deo gumice koji briše tragove hemijske olovke.

Ali stvar je zapravo malo drugačija. Svako kada bi i pokušao da briše, ne bi baš najbolje uradio posao i papir bi se češće pocepao i pravio štetu, nego što bi se nešto obrisalo.

Plavi kraj je zapravo bio namenjen za brisanje oznaka koje su napisane olovkom na debelim i teškim papirima.

Mekani kraj roze ili narandžaste boje napravljen je za mekše papire, koje bi plavi deo pocepao. Koristi se i za precizno brisanje svetlih tragova na tamnim površinama.

Na klasičnom papiru, uklanjanje tragova hemijske može biti veoma teško i naporno. Plavi kraj gumice je veoma grub čak i za deblji i grublji oblik hartije.

Ok, većina nas je verovala da je plavi deo služio za brisanje onog napisanog hemijskom olovkom, a narandžasti za brisanje onoga napisanog grafitnom olovkom i nakon ovog teksta mislite da smo konačno rešili misteriju koja nas prati od detinjstva? Ali onda smo naišli na nešto novo što nas je dodatno zbunilo – zašto postoji zašiljeni deo na krajevima gumica, i čemu bela traka u sredini?

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(studomat.ba/Hayat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track