NAJPOZNATIJI ANTIHEROJ SVIH VREMENA: Ubio je osmoricu i do 21. godine ušao u legendu!
Foto: Profimedia

Zločinac ili...?

NAJPOZNATIJI ANTIHEROJ SVIH VREMENA: Ubio je osmoricu i do 21. godine ušao u legendu!

Zanimljivosti -

Vilijama Henrija MekKartija Džuniora, rodila je u Njujorku krajem 1859. godine irska imigrantkinja Katerin MekKarti. Nakon što joj je preminuo suprug, ona je svoje dvoje dece odvela u Indianapolis gde je upoznala čoveka pod imenom Vilijam Henri Harison Antrim. Nakon nekoliko godina cela porodica se preselila u Nju Meksiko gde je Katerin umrla od tuberkuloze 1874. godine.

Dete mirne imigrantkinje koje je započelo s krađom - hraneNedugo nakon toga mladi Henri je počeo da radi, s pokojim 'izletom' u sitni kriminal. Njegova karijera u kriminalu službeno je započela 16. septembra 1875. godine kada je ukrao hranu. Desetak dana kasnije s prijateljem je ukrao nešto odeće i - pištolj zbog čega je završio u zatvoru. Ipak, uspeo je da pobegne iz zatvora i 'zbriše' u Arizonu. Tamo je počinio i prvo ubistvo. Ubio je lokalnog kovača koji ga je vređao usred partije pokera. Priveden je, ali je opet pobegao i to nazad u Nju Meksiko gde se pridružio bandi koja je čuvala stoku i posede magnata Džona Čisuma. Ni u jednom trenutku njegov život nije išao nekakvim mirnim tokom. Ubistvo osmoriceHenri je upadao iz nevolje u nevolju, iz pljačke u pljačku. I dok neki tvrde da je u životu ubio 21 čoveka, po jednog za svaku godinu života, istorijske činjenice kažu da je to bilo dosta manje - sa sigurnošću se može tvrditi da je ubio osmoro ljudi. Sa svojom bandom 'The Regulators' sejao je haos sve do 1880. kada je uhapšen za ubistvo šerifa Bredija tokom Linkoln Kaunti rata.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Reč o njemu tako se proširila dalje nego ikada pre. Svi ostali autori na to sve su dodali još romantike i drame i tako smo dobili onog Bili Kida, kriminalca na kog danas milioni gledaju sa simpatijama.Fotografije koje vrede milionePrva i donedavno jedina poznata fotografija Bilija Kida prodata je za 2,3 miliona dolara jednom američkom milijarderu. Krajem prošle godine pronađena je još jedna fotografija slavnog antiheroja koja je procenjena na 5 miliona dolara. Njen je vlasnik koju godinu pre kupio sasvim slučajno za 2 dolara.(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track