POKORILI SU CEO SVET, OSIM NAS: Evo kako su Srbi porazili najveće osvajače koje je istorija videla
Foto: Youtube Printscreen

Nezaustavljiva sila

POKORILI SU CEO SVET, OSIM NAS: Evo kako su Srbi porazili najveće osvajače koje je istorija videla

Zanimljivosti -

Mongolsko carstvo je svoj vrhunac doživelo u 13. i 14. veku, najviše zahvaljujući ozloglašenom osvajaču Džingis Kanu. Ono je i zvanično najveće carstvo koje je ikada postojalo.

Mongolsko carstvo se prostiralo od Kine do istočne Evrope obuhvatajući skoro celu Aziju i delove Evrope. Istorija je mongolske ratnike zapamtila kao borbene i nemilosrdne osvajače koji su spavali, jeli i ceo dan provodili na konjima.

Kao okupatori, nisu bili zahtevni. Sve što su tražili je formalno priznavanje carstva i redovno plaćanje poreza. Nisu nametali svoju religiju ili kulturu, tako da koliko god to apsurdno delovalo, mogu se okarakterisati kao "liberalni porobljivači". Ali to ima svoju cenu jer gotovo i da ne postoje tragovi njihove vladavine, kao što su promene u jeziku, religiji ili kulturi, što nije slučaj sa ostalim osvajačima kao što su Persijanci, Makedonci i Rimljani.

Poklanjanje Kanu (Foto: Wikipedia)
Poklanjanje Kanu (Foto: Wikipedia)

Eliminatori

Procenjuje se da su tokom svojih osvajanja pobili preko 40 miliona ljudi. Za tadašnje vreme, kada je našu planetu naseljavalo manje od milijardu stanovnika (danas je preko 7 milijardi), ovaj broj se čini gotovo nemoguć, a pojedini istoričaru smatraju da je ta cifra i mnogo veća. Postoje izvori koji tvrde da se posle mongolske invazije tadašnja populacija Kine smanjila sa 120 miliona na 60 miliona. Neki teoretičari idu toliko daleko da tvrde da je njihov krvavi pir drastično, pa čak i pozitivno uticao na planetarni ekosistem.

Moderno viđenje (Foto: Printscreen)
Moderno viđenje (Foto: Printscreen)

I u drugim zemljama situacija je bila slična. Na primer, u tadašnjoj Persiji se broj stanovnika smanjio sa 2,5 miliona na 250 hiljada. Sigurno je da nisu samo Mongoli bili uzrok ove statistike, ali činjenica je da su, nakon njihove najezde čitava prostranstva i teritorije ostajale prazne.

Druge okolne zemlje Mongoli su potpuno opustošili, naročito teritorije današnje Rumunije gde je pobijena skoro polovina stanovnika. Hrvatska je takođe pretrpela teška razaranja. Mongoli su se najviše zadržali u Mađarskoj koja im je predstavljala kapiju Evrope.

(daliznate.com/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track