Kalifova kula će vas očarati

(KURIR TV) REMEK-DELO LJUDSKE RUKE: Burdž Kalifa, najviša zgrada na svetu a evo šta se u njoj nalazi

Zanimljivosti -

Sjajna, glamurozna, luksuzna i futuristička. Ukratko, to je Burdž Kalifa najviša zgrada na svetu.

Burdž Kalifa (Kalifova kula) je supervisoki oblakoder koji sa svojih 829.84 metara visine čini najvišu zgradu na svetu koju je čovek ikada napravio. Izgradnja je počela septembra 2004. godine, a svečano otvaranje održano 4. januara 2010. godine.

Kula ima 200 spratova, od čega je 160 namenjeno luksuznim stanovima i kancelarijama. Sadrži 30.000 stanova, devet hotela, tri hektara hotelskog parkinga na koji može da se smesti 50.000 automobila.

Osim po visini ovo remek-delo ljudskih ruku oborilo je još nekoliko rekorda. Tako se na 124. spratu nalazi najviši svetski vidikovac, za koji posetioci plaćaju ulaz. Dva sprata niže nalazi se najviši restoran na svetu, tj na visini od 442 metara, dok se najviši bazen nalazi na 76. spratu. Cene su izuzetno skupe za naše pojmove, recimo da čaj u restoranu košta oko 60 evra, ali je zato doživljaj neponovljiv.

Beton je ubrizgan na visinu do 605 metara, što je svetski rekord, a iznad te visine izdiže se metalna struktura.

Model zgrade, s koje se izdiže čelična strela, nadahnut je pustinjskim ljiljanom koji raste u Persijskom zalivu. Prazna zgrada teži 500.000 tona, a sagrađena je na 526.760 kvadratnih metara.

Ovo arhitektonsko čudo je vidljivo u krugu od 95 kilometara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track