Da li su tenkovi postali suvišni?
Foto: Reuters

Kralj bojnog polja je mrtav

Da li su tenkovi postali suvišni?

Zanimljivosti -

Budućnost tenka ne deluje preterano pozitivno, naročito ako se ima u vidu koliko se SAD, kao vodeća vojna sila sveta, oslanjaju na dronove i specijalne snage

Prošlo je četiri decenije od kada je prvi put najaljen kraj tenkova. Metalna čudovišta pregazila su hiljade kilometara u Drugom svetskom ratu; 1967. godine izraelski tenkovi preleteli su preko Sinaja; ipak, samo 6 godina kasnije u arapsko-izraelskom ratu, isti ti tenkovi nestali su u nekoliko udara nakon što ih je uhvatio sistem za navođenje projektila.

Taj događaj je označio promenu.Takozvani Jomkipurski rat naveo je kritičare da postave pitanje: "Zašto vojske troše ogromne sume novca, na vozila koju može uništiti svaki sposobniji i odlučniji pešadinac sa ne tako skupim oružjem. Možda je u pitanju bila osveta za godine terora pancera. Iste te 1973. godine Amerikanci su se konačno povlačili iz vijetnama, nakon godina rata u kojem oklopna vozila nisu igrala ni blizu glavnu ulogu.

Ipak, ispostavilo se da su prva nagađanja o "smrti tenka" preuranjena i da nisu od samog starta bila osnovana.Vojni eksperti su odmah shvatili da Jomkipurski rat ne pokazuje da su tenkovi suvišni, već da ponavljaju lekciju naučenu u bici za Kursk 1943. godine: oklopna vozila moraju biti korišćena kao deo kombinovanih snaga sačinjenih od tenkova, pešadije, artiljerije i drugih jedinica. Čak i kada su tenkovi zvezde, bitka je "timski sport".Uprkos prvobitnom pesimizmu, događaji 1973. godine dovele su do renesanse tenka i nastanka moderne borbene doktrine poznate kao "AirLand Battle", u kojoj se kopnene snage oslanjaju na agresivan manevar, dok avijacija napada linije snabdevanja neprijatelja.

Zahvaljujući novim borbenim konceptima i razvoju tehnologije, reputacija tenka ostala je neokrnjena sve do 2006. godine, kada su opet izraelski tenkovi prilično lako nadvladani od strane boraca Hezbolaha koji su se služili naprednim ruskim protivtenkovskim naoružanjem.Čak i ako su za neuspeh krivi faktor iznenađenja ili preterano samopouzdanje moćne izraelske vojske, budućnost tenka sa današnje perspektive može delovati ne preterano pozitivno, imajući u vidu koliko se SAD, kao vodeća vojna sila sveta, oslanjaju na dronove i specijalne snage. Jedna činjenica, ipak, uprkos svom mračnim prognozama, i dalje važi - uvek će postojati bitke u kojima su neophodna oklopna vozila. Zbog toga, pitanje je samo kakvi će tenkovi harati poljima budućnosti, a ne da li će.Žrtvovale su sve za zemlju i narod: Ovo je 10 najvećih vladarki Srbije (FOTO)Prestonica u povoju: Evo kako je Beograd izgledao 1961. godine (VIDEO)Monika Beluči progovorila srpski (VIDEO)Ovako je govorio srpski vladar: Poslušajte glas kralja Aleksandra (VIDEO)​Kralj bojnog polja je mrtav: Da li su tenkovi postali suvišni?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track