Scenario "Zombi apokalipsa": Evo koja zemlja bi najbolje odgovorila na smrtonosnu zarazu
Foto: Pixabay

Vredi znati

Scenario "Zombi apokalipsa": Evo koja zemlja bi najbolje odgovorila na smrtonosnu zarazu

Zanimljivosti -

Ukoliko bi došlo do zombi apokalipse, koja zemlja bi bila najbolje pripremljena? Da li bi neki odlučan potez Vladimira Putina ili drastična mera Kim Džong Una spasila narod i koje je najbezbednije mesto za skrivanje od hordi polumrtvih

Sve počinje od misterioznog gripa. Onda dolaze glasine da se mrtvi vraćaju u život. Uskoro vojska reaguje, ali već je kasno - nastupila je panika, otvaraju se karantini, a međunarodna komunikacija se polako gasi. Veoma brzo, gradovi su zatvoreni i društvo koje poznajemo više ne postoji, piše Newsweek.rs. Ovo je početak gotovo svake zombi priče. Ali, ukoliko bi stvarno došlo do zombi apokalipse, koja zemlja bi bila najbolje pripremljena? Da li bi neki odlučan potez Vladimira Putina ili drastična mera Kim Džong Una spasila narod?Da li je evroazijska stepa najbezbednije mesto za skrivanje od hordi polumrtvih i da li bi vlade širom sveta uspele da se dogovore kako da udruže snage i resurse zarad višeg dobra?"Najvažnije jeste da znamo da resurse dobijamo putem istih mehanizama kojima se prenosi zaraza. Taj tim preklapanja znači da bi se zombi kuga raširila svetom pre nego što bi iko shvatio o čemu se radi. Da bi se širenje zaraze zaustavilo bilo bi neophodno zaustaviti globalnu ekonomiju.", kaže Robert Smit, profesor sa Univerziteta u Otavi i autor knjige "Matematički modeling Zombija".

U skorijoj istoriji može se pronaći nekoliko primera veoma brzog širenja zaraze. Krajem Prvog svetskog rata vojnici koji su se vraćali sa fronta raširili su španski grip po celoj Evropi. Slično je bilo i početkom 20. veka kada se SARS proširio od Hongkonga do Toronta u roku od 24 sata.Takođe, Ebola je tokom leta 2014. godine prešla put od Zapadne Afrike do Teksasa usput ostavljajući "ekonomsku pustoš". Čak i danas, Saudijska Arabija ulaže ogromne napore u borbi protiv MERS-a, naročito u vreme hadža kada milioni hodočasnika dolaze u zemlju."Ukoliko bi zombi virus zaista postojao, pandemija bi bila pitanje dana", smatra Smit.Prema njegovom modelu, zaraza bi bila toliko brza da bi jedino efikasno rešenje bilo možda i najjednostavnije - agresivni karantin, odnosno odsecanje gradova, uspostavljanje kontrole nad medija i restrikcije nad kretanjem i aktivnostima građana.Ovakve mere teško da bi bile preuzete u zapadnim demokratskim društvima u kojima je za delovanje potrebna šira saglasnost. Zemlje sa autoritarnim režimima, koji pri donošenju odluka imaju manje prepreka, bile bi verovatno u prednosti.

Što se tiče geografskih predispozicija za odbranu, mnogi odmah pomisle na izolovana ali razvijena ostrva kao što su Island ili Novi Zeland. Ali šta je sa manje razvijenim ostrvima koja raspolažu zavidnim resursima?Prema mišljenju fizičara Meta Bijerbauma, izdržljivost zemlje i njena otpornost na zombi apokalipsu zavisi od populacije i infrastrukture.Bijerbaum je sa svojim kolegom Aleksom Alemijem kreirao mapu SAD na kojoj je simuliran zombi napada. Dva naučnika otkrila su da bi SAD bile pregažene za 28 dana, a osim metropola, teško pogođene bi bile i manje naseljene oblasti između velikih gradova.

"Najbolje oblasti nisu nužno one najmanje naseljene, već one najudaljenije od najvećih mesta", objašnjava Bijerbaum.Prema njegovom modelu, dakle, najgore je biti u južnoj i jugoistočnoj Aziji, a najbolje u stepskim bespućima Rusije. Evroazijska teritorija Rusije, koja se bori sa opadanjem populacije i problemom nenaseljenosti, bila bi u najvećoj prednosti.Sve je to, naravno hipotetički, ali ukoliko jedan od najpopularnijih mitova popularne kulture nekada oživi i kolektivni strah čovečanstva postane stvarnost, zapamtite - pravac ruski Daleki istok.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Crnogorski slučaj: Kako je šef ruskih obaveštajaca rešio skandal u srpsko-ruskim odnosimaNoćna mora Azije: Evo da li Indija i Pakistan zaista žele ratPutinov paradoks: Evo kako se strategija haosa okreće protiv ruskog lideraKraj teorija zavere: Evo zašto se na fotografijama Zemlje iz kosmosa ne vide zvezde (FOTO)Prepakovana priča: Donald Tramp i istorija američkog populizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track