Treba li dozvoliti kućnim ljubimcima da nas ližu po licu?
Foto: Profimedia

Bakterije

Treba li dozvoliti kućnim ljubimcima da nas ližu po licu?

Zanimljivosti -

Bakterije koje se nalaze u psećim ustima se umnogome razlikuju od onih koje se nalaze u ljudskim ustima, pa bliski kontakt može da prouzrokuje razna oboljenja.

Džon Oksford, profesor virologije i bakteriologije na londonskom Univerzitetu "Kraljica Meri", rekao je da psi većinu svog života provode s njuškama zagnjurenim u prljava mesta, uključujući deo ispod repa, u blizini fekalija drugih pripadnika svoje vrste. To znači da su njihove usne i nosne šupljine pune raznih virusa i bakterija.

Mnogi od tih mikroorganizama nisu poznati ljudskom organizmu pa ih izbegava, ali kod pasa i mačaka postoje bakterije koje su zoonotske, što znači da mogu da prouzrokuju nastanak određenih bolesti kod ljudi.

Gastroenteritis i meningitis su samo neke od bolesti koje mogu da se povežu sa psećom pljuvačkom.

Svakodnevno ljubljenje sa psima ne može da načini štetu, ali ljudske i pseće bakterije svakako ne bi trebalo da dolaze u međusobni dodir. Međutim, situacija postaje ozbiljna kod ljudi čiji je imunološki sistem već kompromitovan.

Stariji ljudi, novorođenčad kao i osobe sa hroničnim bolestima trebalo bi da izbegavaju razmenjivanje pljuvačke sa psima.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Gardijan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track